САЩ се подигра с Путин, призивът

Руският президент най-накрая нарече конфликта в Украйна "война"

САЩ се подигра с Путин, призивът | StandartNews.com

САЩ се подиграха на Владимир Путин, след като той най-накрая нарече конфликта в Украйна "война". Щатите призоваха руския президент да признае реалността и да изтегли войските си от Украйна,

Откакто Путин нареди инвазията през февруари, Русия официално говори за "специална военна операция" и наложи закон, който криминализира това, което властите наричат подвеждаща терминология.

Но на пресконференция самият Путин използва думата "война", като заяви, че се надява тя да приключи възможно най-скоро.

"От 24 февруари САЩ и останалата част от света знаеха, че "специалната военна операция" на Путин е непровокирана и неоправдана война срещу Украйна. Най-накрая, след 300 дни, Путин нарече войната с истинското ѝ име", заяви говорител на Държавния департамент, цитиран от БГНЕС.

"Като следваща стъпка в признаването на реалността, ние го призоваваме да прекрати тази война, като изтегли силите си от Украйна", допълни той.

Държавният департамент заяви, че каквато и да е терминологията на Путин, "агресията на Русия срещу суверенния ѝ съсед доведе до смърт, разрушения и разселване": "Народът на Украйна несъмнено не намира утеха в това, че Путин заявява очевидното, както и десетките хиляди руски семейства, чиито роднини са загинали в битката във войната на Путин."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай