САЩ нападнаТурция за ракетна система С-400

"Няма да толерират сътрудничеството с руския отбранителен и разузнавателен сектор"

САЩ нападнаТурция за ракетна система С-400 | StandartNews.com

САЩ наложи санкции на Турция заради придобиването на руска ракетна система за милиарди долари, въпреки мнението на Вашингтон.

През 2017 г. турският президент Реджеп Ердоган посредничи за сделка на стойност 2,5 милиарда долара с руския президент Владимир Путин за ракетната система С-400. Въпреки предупрежденията от САЩ и други съюзници в НАТО, Турция прие първата от четирите ракетни батерии през юли 2019 г. Седмица по-късно  САЩ отряза Турция от програмата F-35 .

 „Турция е ценен съюзник и важен регионален партньор по сигурността на САЩ и ние се стремим да продължим десетилетията си от продуктивно сътрудничество в отбранителния сектор, като премахнем препятствието за притежаването на С-400 възможно най-скоро“, обяви държавният секретар Майк Помпео в изявление, в което посочва санкциите.

„Днешните действия изпращат ясен сигнал, че САЩ ще прилагат изцяло американското законодателство и няма да толерират сътрудничеството с руския отбранителен и разузнавателен сектор“, се казва в изявлението.

Санкциите поставят забрана за всички американски лицензи за износ и разрешения за президентството на Република Турция в отбранителната промишленост, както и замразяване на активи и визови ограничения за президента на организацията д-р Исмаил Демир и други висши служители.

Времето на санкциите, повече от година след доставката на ракетната система, може да има потенциала да разклати отношенията между Анкара и Вашингтон за входяща администрация на Байдън.

Последното разкритие идва по-малко от два месеца, след като се появиха съобщения, че турската армия е започнала да тества системата С-400.

„Съединените щати изразиха пред правителството на Турция на най-високо равнище, че придобиването на руски военни системи като С-400 е неприемливо“, написа говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус по имейл по това време .

„Ние възразяваме срещу закупуването на системата от Турция и сме дълбоко загрижени от съобщенията, че Турция я въвежда в експлоатация. Не трябва да се активира. Това прави риск от сериозни последици за отношенията ни в областта на сигурността “, отговори главният говорител на Пентагона Джонатан Хофман в съобщение по имейл.

С-400, наследникът на ракетните системи С-200 и С-300, дебютира през 2007 г. В сравнение със американските системи, произведеното в Русия С-400 се смята, че може да атакува по-широк спектър, на по-дълги разстояния и срещу множество заплахи едновременно.

Въпреки че са изправени пред потенциални санкции на САЩ, десетина държави  изразиха интерес към закупуването на руската ракетна система С-400 .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай