Байдън ще смени политиката за Балканите

Може да ориентиран източното крило на НАТО към България, зависи от Турция, казва Милен Керемедчиев

Байдън ще смени политиката за Балканите | StandartNews.com
  • Реалистично е да се  работи за балканска обиколка на Байдън и посещение в България, казва Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"
  • Щатите може да ориентират източното крило на НАТО към България и Румъния, зависи от Турция
  • Очаквам връщане на Америка като надежден партньор на Япония и Южна Корея
  • Санкциите към Иран може да бъдат смекчени, но няма да престанат
  • Твърдите действия спрямо Китай ще продължат
  • Отношенията между Щатите и Северна Корея ще се изострят

- Г-н Керемедчиев, избраният за 46-ти президент на САЩ Джо Байдън събра повече гласове, отколкото всеки друг президент в историята. Какъв анализ бихте направили Вие на вота на избирателите?
- Признавам си, че моите прогнози до последно бяха, че Доналд Тръмп ще успее да се пребори за втори мандат и това не беше гадателство, а по-скоро прогнозите се базираха на факти, защото кампанията му мина доста успешно. Като цяло очакванията за голяма синя вълна на демократите, която да "отнесе" републиканците, не се сбъдна, защото всички прогнози даваха до 14% преднина на Байдън и мнозинство и в Сената, и в Конгреса. Първо се оказа, че това не се случи, второ на сегашните избори Тръмп взе 9 милиона гласа повече в сравнение с изборите през 2016 г., което всъщност никой президент досега не е правил. Видя се още, че разликата между двамата до момента е около 2%, а това от своя страна показва, че американското общество продължава да бъде крайно разделено, независимо от това каква кампания беше проведена от Джо Байдън и съпътстващите медии, които го подкрепяха. Американските гласоподаватели, които са поддръжници на политиката на Тръмп, не бяха разколебани по никакъв начин и застанаха твърдо зад него. В крайна сметка обаче Байдън наистина успя да събере една огромна маса поддръжници около себе си - 73 милиона.
- Повлия ли по някакъв начин Ковид-19 на изборите в Америка?
- Категорично. Убеден съм, че ако я нямаше пандемията Тръмп щеше съвсем спокойно да започне вторият си президентски мандат. Двете опорни точки на Байдън, са: първо - "животът на чернокожите има значение", второ - пандемията от коронавируса, която оказа огромно влияние върху изборите.
- Как ще се промени външната политика на САЩ?
- О, тя ще се промени изключително много в една сфера. Иначе в някои отделни области може би по-малко и веднага ще поясня. От гледна точка на отношенията с ЕС САЩ ще се върнат отново към ролята си на предвидим и желан партньор за политиките на Европа, тъй като либералните идеи съвпадат с разбиранията на Джо Байдън и неговия екип, тоест, ще има много повече единодушие по отношение на СЗО, опазване на околната среда и конкретика във всички политики, които ЕС подкрепя. Въпреки че сега отношенията с ЕС ще бъдат много по-конфликтни, в сравнение с политиката на Тръмп, не бива да забравяме, че САЩ имат търговски дефицит в ЕС от 170 млрд. долара. Така че колкото и да има стопляне на отношенията, при всички положения политиката на Байдън и неговата администрация ще бъде за регулирането на този търговски дефицит и повече свобода за внос на американски стоки в Европа. Няма как да не спомена и Великобритания, тъй като там ситуацията ще бъде много по-различна. Байдън критикува Брекзит и Борис Джонсън от самото начало, защото смята този акт за голяма грешка от страна на британските политици. Преговорите между Великобритания и САЩ за свободна търговия са повече от важни за британската икономика, която от своя страна ще пострада и от коронавирус пандемията, и от Брекзит.
- През 2019 администрацията на Тръмп наложи такси срещу ЕС по отношение на авиационния гигант "Еърбъс". Сега обаче ЕС заплаши САЩ с мита от 15% заради "Боинг". Това чисто търговска война ли е и какво развитие очаквате Вие при новата администрация в Белия дом?
- Чисто търговска война и в центъра на търговската битка между ЕС и САЩ стои и въпросът "Боинг-Еърбъс". При всички положения ЕС ще бъде много твърд в преговорите си, защото се очаква "Еърбъс" да претърпи много сериозни поражения от твърд Брекзит, тъй като "Еърбъс" е програма, която включва 3 държави: Франция, Германия и Великобритания. След излизане на Великобритания от Съюза се очаква "Еърбъс" да има много усложнения и неясноти, което също ще повлияе на предимството на "Еърбъс" пред "Боинг". Така че войната в авиационния сектор ще бъде много тежка, при положение, че и коронавирусът го удари и много авиокомпании промениха, дори съкратиха договорите за наемане на нови самолети. Така че тази битка ще бъде едно от остриетата в сблъсъка между двете администрации.
- Ще се стигне ли до денуклеаризацията на Северна Корена с новия избор за президент?
- Отношенията между САЩ и Северна Корея ще се изострят. Очаквам и връщане на Америка като надежден партньор на Япония и Южна Корея.
- През 2015 г. Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран. Ще отвори ли Байдън вратата за съживяване на отношенията с Иран?
- Не очаквам много бърза промяна в отношенията на САЩ към Иран. Разбира се, може би санкциите ще бъдат намалени или смекчени, но според мен няма да престанат, тъй като Иран показа, че при смекчаване на санкции започва да се държи агресивно като "непредсказуем партньор" в региона и става център на внимание на определени екстремистки фактори. По този начин САЩ ще бъдат внимателни с това как ще отпуснат своите "връзки", но естествено чрез натиск от своя страна.
- В преследването си на "Америка на първо място" Тръмп разпусна не малко споразумения с Китай, но въпреки това китайските власти заявиха, че го предпочитат. Защо?
- Честно казано не очаквам голяма промяна в отношенията на САЩ и Китай, тъй като по време на дебатите Байдън каза, че ако Китай се намесят във вътрешните работи и покажат агресивна политика, ще им бъде отвърнато със същото. Очаквам почти същите твърди действия спрямо Китай, които малко или много да съвпаднат с политиката на Тръмп.
- Русия все още не е поздравила Джо Байдън, Турция пък доста се забави. Какво е Вашето обяснение и ще има ли по-скоро сдържани отношения между двете страни?
- Между Русия и САЩ ще има втвърдяване на отношенията, защото демократите като цяло оказват доста по-сериозен натиск за спазването на човешките права и премахването на агресията в различни точки на света, спрямо Русия. Определено политиката на Байдън и неговият кабинет ще бъдат много по-остри и към Турция. Тръмп се опитваше да бъде по-толерантен към силните лидери, които имат диктаторски умения. Факт е, че той с удоволствие разговаряше с Ким Чен Ун, Путин, Ердоган, макар че там имаше някакви заплахи, но не се стигна до сериозни действия. Очаквам демократите да бъдат много по-резки и да има много по-всеобхватни санкции към Турция, заради това, че не спази уговорката и закупи зенитните ракетни комплекси С-400 от Русия. Между другото икономиката на Турция ще получи един допълнителен удар, ако се наложат много по-стриктни санкции, което пък изцяло ще бъде в полза на Гърция, Кипър и Франция и на тяхната конфронтация с Турция в Средиземно море. Тук ще добавя само и Израел и близкоизточния конфликт - мисля, че Доналд Тръмп направи доста сериозни стъпки, които са необратими - подписването на споразуменията между Израел, ОАЕ и Бахрейн, а също и преместването на посолството на САЩ в Йерусалим. Тоест в момента са направени такива крачки, които поставят политиката на Америка в определена сфера, която не очаквам бързо да успее промени влиянието от страна на Израел към Палестинския проблем.
- За България най-важна е американската политика на Балканите. Какво да очакваме?
- Има голяма разлика между политиката, която водеше Тръмп към Източна Европа и Балканите, и очакваната политика на президента Байдън. Тръмп най-вече залагаше на търговски отношения и то в сферата на отбраната и сигурността. Знаете, че всеки един от европейските лидери, включително и Бойко Борисов, имаше среща с Тръмп в Белия дом и всички си тръгваха с големи договори - най-вече в сферата на отбраната и сигурността. Като цяло Тръмп не се интересуваше толкова от човешките права, борбата в корупцията и нивото на демокрация в Източноевропейските държави, важното беше да се подписват повече договори в изгода на САЩ. При мандата на новия президент Байдън очаквам много повече разбирателство между ЕС и САЩ в сферата на правата на малцинствата, борбата с корупцията, върховенството на закона и т.н. При всички положения, ако Турция продължава да се държи по начина, по който се държа през последните години, вероятно ще се наблюдава едно преориентиране от страна на Америка, относно източното крило на НАТО и ще се наблюдава преместване на фокуса към България и Румъния. Например създаването на координационния център на НАТО във Варна би се ускорило и не на последно място ще се продължи натиска към България и Германия относно двата газопровода - "Северен поток - 2" и "Балкански поток". Със сигурност ще продължат и потоците на силно влияние на Русия в региона и натискът за тяхното спиране ще бъде голям. Основната битка на Балканите пък ще бъде главно в държави, които не са членки на ЕС - Черна Гора, Северна Македония, Албания и Сърбия. Руските интереси в някои държави са доста слаби, но в други като в Сърбия и Република Северна Македония, ще се сблъскат челно с американските интереси в региона.
- Можем ли да очакваме посещение на Байдън в България?
- Би било прекрасно, ако това се случи. Мисля, че няма правителство, което да не работи за посещение на американски президент, все пак от много години не е имало такова. Разбира се, нашето посолство и МВНР са първите, които ще започнат да работят в тази посока, но все пак посещенията на новоизбран американски президент са знакови. Ако си спомняте Тръмп шокира света, когато първото му задгранично гостуване като президент през 2016 г. беше в Саудитска Арабия. Тук много интересно е да видим каква и къде ще бъде първата визита на Джо Байдън. Моите предположения са, че той ще посети Северна Америка - Канада или Мексико може би, защото това са двете страни, с които Тръмп имаше най-голяма конфронтация. Възможно е след това да има и европейско турне, но не смятам, че ще е посещение само в България. Ще трябва да се координираме с други държави, може би предимно балкански, за да се подсигури едно балканско турне на президента. Смятам, че е абсолютно реалистично да се работи в такава посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай