Вторник,

САЩ късат със Световната здравна организация

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ късат отношения със Световната здравна организация. Решението идва на фона на пандемията от коронавируса, съобщават световните агенции.

ВИЖ ОЩЕ: Тръмп охлади ентусиазма на Китай

В остро изказване срещу Китай Тръмп обяви, че средствата, които до този момент са се давали за СЗО, ще бъдат пренасочени към други организации, свързани с общественото здраве. Още през април Тръмп заяви, че спира вноските на САЩ в СЗО. Тогава държавният глава обвини Организацията в прикриване на данни за пандемията. Освен това САЩ обвиняват Китай в прикриването на информация за произхода на вируса и степента на епидемията.

Сега Тръмп добави нови обвинения към СЗО - че не е извършила очакваните от нея реформи, както и че се е предоверила на информацията, която е получавала от Пекин.

„Прикриването от Китай на уханския вирус позволи заразата да се разпространи по целия свят", каза Тръмп. Той обяви, че САЩ ще отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Причината е, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона.

„Китай наруши обещанията си пред света за гарантиране на автономията на Хонконг”, каза той.

„Лишаването на Хонконг от статута на привилегирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на „целия спектър” от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай", предупреди американският президент.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички