Русия се споразумя за военно сътрудничество с Иран

Русия се споразумя за военно сътрудничество с Иран | StandartNews.com

Русия се споразумя с Иран за военно сътрудничество. Документът бе подписан днес от руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Иранският му колега пък обяви споразумението като съвместен отговор на американската намеса.

Сътрудничеството между двете страни дойде в момент, когато те бяха изправени пред санкции от Запада.
Шойгу е най-висшия представител на руските военни, който е посещавал Техеран от 2002 насам, съобщава АФП.

Чрез договорката между Русия и Иран ще се извършват учения и военно обучение, както и сътрудничество за опазване на мира, поддържане на регионалната и международна сигурност и стабилност и борба срещу сепаратизма и екстремизма, показва информация на сайта на иранското министерство на отбраната.

Иран и Русия разполагат със съвместен анализ на глобалната стратегия на САЩ, намесата им в регионалните и международните дела и нуждата от сътрудничество в борбата срещу намесата на външни сили в региона, съобщи министърът на отбраната на Иран Хюсеин Дехкан пред националната телевизия.

Русия е основен външен доставчик на оръжия за Иран от години, но наскоро отношенията между двете страни се разклатиха след като Москва отмени договор за доставката на модерни ракети земя-въздух S-300, след санкции на ООН, наложени върху ядрената програма на Техеран.

Иран изиска 4 000 000 000 долара като компенсация за отменянето на поръчката, чиято стойност бе 800 000 000 долара.
"Двете страни също така решиха да разрешат проблема с S-300", каза още иранският военен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай