Русия предупреди гражданите си да не пътуват на запад

В списъка на "враждебните" държави фигурира и България

Русия предупреди гражданите си да не пътуват на запад | StandartNews.com

Москва. Министерството на външните работи на Русия препоръчва на гражданите да не пътуват до страни, които са сключили договори за екстрадиране със САЩ. Съобщението е публикувано на сайта на министерството. Предупреждението е по повод международните санкции, наложени на руски граждани, заради анексирането на Крим и поведението на Русия в украинската криза.

Според руското външно министерство напоследък съществено се е увеличила заплахата руски граждани да бъдат задържани или арестувани по искане на американските правоохранителни органи и спецслужби в страните, които са сключили споразумение за задържане и предаване на чужденци по искане на Вашингтон. България има такава спогодба със САЩ от 1924 г. В списъка попадат и българските курорти. Останалите държави са Турция, Гърция, Испания, Египет, Кипър, Тайланд, Тунис и Италия.

"Става дума, че американската администрация, която неоснователно отказа да признае присъединяването на Крим от Русия, което напълно съответства на международното право и Устава на ООН, се опита да превърне в рутинна практика "лова" на руски граждани в трети страни с цел тяхното последващо екстрадиране в САЩ във връзка, по правило, със съмнителни обвинения", се твърди в изявлението на ведомството.

Според него още американската страна не информира руските власти за повдигнатите срещу руски граждани обвинения и в много случаи дори не уведомява консулските служби за задържанията. "Правосъдието по американски се отличава с предразсъдъци към руските граждани, а съдебните процеси срещу онези, които са били откарани в САЩ, често приключват със съмнителни присъди", гласи предупреждението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай