Русия и Турция със сделки за $100 млрд.

Русия и Турция със сделки за  $100 млрд. | StandartNews.com

"Росатом" ще строи АЕЦ на комшиите, Анкара договаря повече и по-евтин газ

Икономически въпроси доминират започналата днес визита на Путин в Турция, посочи агенция ЕФЕ. Путин, който пристигна в Анкара с 10 свои министри, и Ердоган търсят формули за задълбочаване на двустранното икономически сътрудничество. Стокообменът през 2013 г. достига 32 млрд. долара, но двете страни искат да го увеличат до 100 млрд. до 2020 г. Турция иска да увеличи износа на земеделска продукция в Русия и да договори отстъпки в цената на газа. "Росатом" се очаква да започне през 2016 г. строителство на АЕЦ в провинция Мерсин, която да е готова до 2020 г. и ще струва 22 млрд. евро. Докато ислямисткото правителство в Анкара оказва твърда подкрепа на Свободната сирийска армия, Русия е един от големите международни покровители на режима на президента Башар ал Асад. Русия и Турция имат различни позиции и за ситуацията в Украйна.

Преговорите на президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган продължиха два пъти по-дълго време от заплануваните час и 15 минути. За резултатите от тричасовата среща трябваше да бъде съобщено на пресконференция по-късно вечерта след приключването на започналия след двустранната среща Двустранен съвет за сътрудничество, предаде ТАСС. В началото на визитата на Путин в Анкара помощникът на руския президент Юрий Ушаков съобщи, че двамата президенти ще обсъдят международни въпроси, като основно внимание ще бъде отделено на Сирия. Друга важна тема се очакваше да бъде военно и техническото сътрудничество между Русия и Турция. Руската страна ще постави въпроса за данъчните преференции за "Росатом" по проекта за строителството на АЕЦ "Акуя", която ще има четири реактора, всеки с мощност 1200 мегавата. Ще бъдат обсъдени и доставките на руски природен газ за Турция. Турция очаква да получи намаление на цената на руското синьо гориво, както и да бъде увеличен обемът на доставките транзит през Украйна, Молдова, Румъния и България. Турция е втори най-голям клиент на руски природен газ след Германия. През 2013 г. Русия е доставила на съседката ни 26,6 млрд. куб. м газ, а през януари-септември 2014 г. количеството е 20,7 млрд., което е със 7,2% повече.

Анкара планира също да увеличи доставките на храни за Русия, така че турският експорт за Русия през 2020 г. да достигне рекордните 100 милиарда долара, отбелязва ТАСС. Агенцията посочва, че Турция се стреми да получи търговско-икономически преференции от Русия. Освен това двете страни смятат, че за тях има голямо значение да преминат към националните валути във финансовите си разплащания.

Веднага след разговорите на Путин и Ердоган започна заседание на високо равнище на двустранния Съвет за сътрудничество с делегациите на двете страни.

Рублата с нов рекорден спад

Рублата регистрира поредния рекорден спад за годината, като поевтиня с над 3%. На фондовата борса в Москва курсът на еврото скочи с близо 5 рубли до 65 рубли за евро, а доларът поскъпна до 52 рубли. Основна причина за резкия срив е голямото поевтиняване на петрола, посочват експерти. Стойността на черното злато се сви до най-ниското си ниво от 2009 г. През периода от 15 октомври до 15 ноември средната цена на сорта Urals бе 82,67 долара за барел, докато месец по-рано тя бе на ниво 91,75 долара. Руската централна банка вдигна основния лихвен процент от 8 до 9,5 на сто с цел да се овладее растящата инфлация. Инфлационният ръст от 1,5 процентни пункта бе по-висок от очакваното увеличение от 0,5 пункта. Руската национална банка обаче обяви, че няма дефицит на валутна ликвидност. Банката прогнозира ръст на инфлацията до над 9% на годишна база.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай