Русия доказа, че това лекарство бори коронавируса

Ефектът от Мефлохин е бил доказан от научни институти в Русия

Русия доказа, че това лекарство бори коронавируса | StandartNews.com

Федералната медико-биологична агенция на Русия (ФМБА) е доказала противовирусния ефект на лекарството "Мефлохин" срещу коронавируса. Това съобщава РИА Новости с позоваване на пресслужбата на ФМБА.

„Доказано е, че "Мефлохин" напълно блокира развитието на цитопатичния ефект на вируса SARS-CoV-2 (патогенът на COVID-19) в клетъчна култура в концентрация 2 микрограма на литър. Такава концентрация в кръвната плазма се постига след приемането на лекарството в терапевтични дози, одобрени за употреба при хора“, каза Вероника Скворцова, ръководител на ФМБА.

На 9 април Министерството на здравеопазването на Русия направи корекции в препоръките за профилактика и лечение на коронавирус и разшири списъка с лекарства за лечение на заразени хора. Ведомството посъветва да се лекуват пациенти с COVID-19 със следните лекарства: хлорохин, хидроксихлорохин, лопинавир + ритонавир, азитромицин (заедно с хидроксилорохин), интерферони.

В същото време, според члена на Руската академия на науките и ръководителя на катедрата по микробиология, вирусология и имунология на Медицинския университет „Сеченов“ Виталий Зверев, лекарствата за лечение на коронавирус ще се появят не по-рано от 1,5-2 години. Според учения вирусът „вече го имаме завинаги“, така че ще можем да разработваме лекарства за него „в спокойна среда“, а не в сегашната криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай