Ромпой: Сама Великобритания ще загуби много

Председателят на Европейския съвет препоръча на Лондон да не се откъсва от ЕС

Ромпой: Сама Великобритания ще загуби много | StandartNews.com

Лондон. Великобритания ще навреди на позицията си в света и ще загуби изгодни търговски сделки, ако обърне гръб на Европейския съюз и гласува за излизане от блока. Това заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой по време на реч в Лондон, съобщи Ройтерс.

"Страни като Великобритания ще загубят най-много, ако решат да се оправят сами. Само няколко други държави могат да се сравнят с обхвата на британската търговия, военното и дипломатическо влияние на Обединеното кралство", каза Ван Ромпой в реч за световната роля на Европа.

"Като работим заедно, тя ще спечели много. За да се чуе гласа на страна като Великобритания, Европа не служи като заглушител, а като мегафон", настоя Ромпой.

През януари премиерът Дейвид Камерън обеща да проведе референдум за членството на страната до края на 2017 г., ако спечели изборите през май 2015 г. Обещанието му първо да предоговори отношенията с Брюксел и да върне някои правомощия на национално ниво ядоса много страни в ЕС и предизвика предупреждения от Япония и САЩ.

Ван Ромпой е вторият високопоставен европейски представител, който предупреждава Великобритания за ЕС този месец. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по-рано обвини консерваторите на Камерън, че копират Партията за независимостта на Обединеното кралство (UKIP) и каза, че ще понесат поражение на изборите за Европейски парламент през 2014 г.

В речта си Ван Ромпой отбеляза, че членството в ЕС не означава отказ от собствената роля, а постигане на повече, действайки в света като екип. "Дори и в сегашната икономическа обстановка... Европа все още е търговска суперсила", подчерта той, като добави, че евентуалните търговски споразумения на ЕС със САЩ и Япония ще са от голяма полза за всички държави членки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай