Великобритания с важно решение за Ламанша

Премиерът с остро изказване, подложен е на натиск от съпартийците

Великобритания с важно решение за Ламанша | StandartNews.com

Ще попречим на всеки, който пристига незаконно във Великобритания, да остане, заяви британският премиер Риши Сунак в публикувано днес интервю, преди очакваното представяне идната седмица на ново законодателство за овладяване на имигрантския поток, предаде Ройтерс.

Подложен на натиск от парламентаристите от собствената си партия да намери решение на въпроса с мигрантите, пристигащи през Ламанша от Европа, Сунак превърна спирането на притока на хора с малките лодки през протока в един от петте си основни приоритета.

"Не правете тази грешка, ако дойдете тук незаконно, няма да можете да останете", каза Сунак пред в. "Мейл он сънди".

Нов закон за справяне с проблема се очаква да бъде представен във вторник, отбелязва вестникът, припомняйки, че миналата година опасното плаване през Ламанша са предприели над 45 000 души.

През 2022 г. бившият премиер Борис Джонсън постигна сделка за изпращане на десетки хиляди мигранти, много от които извървели пътя от Афганистан, Сирия и други страни, в които се води война, в Руанда - на повече 6400 км от Великобритания.

Тази политика стана предмет на съдебна битка, след като първият самолетен полет за депортиране на мигранти беше блокиран с издадена в последната минута заповед на Европейския съд по правата на човека. През декември миналата година Висшият съд в Лондон постанови, че тя е законна, но противниците й се опитват да обжалват тази присъда.

На въпрос на телевизия "Скай нюз" дали на пристигащите незаконно в Обединеното кралство ще бъде забранено да искат убежище, държавният секретар по въпросите на Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис отговори: "Така смятам. Ако хората идват в тази страна нелегално, то те ще бъдат връщани или изпращани на друго място като Руанда."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай