Републиканците спечелиха мнозинството в Сената на САЩ

Републиканците спечелиха мнозинството в Сената на САЩ | StandartNews.com

Вашингтон. За първи път от осем години насам Републиканците спечелиха мнозинството в Сената на САЩ. Така основните политически опоненти на партията на президента Барак Обама ще му дават тон в оставащите 2 години от мандата.

Това се случва след като вчера американците гласуваха на междинни парламентарни избори, които се провеждат в средата на мандата на Обама.

Републиканската партия спечели 52 места в 100-местния Сенат и запазва мнозинството си в Камарата на представителите, като по този начин поема пълен контрол над законодателния орган.

Решаваща бе победата на републиканския претендент Том Тилис над досегашната сенаторка Кей Хейгън от Демократическата партия в Северна Каролина, предаде АП.

Победата на Тилис даде на републиканците шестте допълнителни места, от които се нуждаят за мнозинство в Сената, който встъпва в длъжност от януари.

Преди това републиканците спечелиха места в Арканзас, Колорадо, Монтана, Южна Дакота и Западна Вирджиния.

Републиканката Джони Ърнст, 44-годишна, ветеран от войната в Ирак, отне още едно (седмо) сенаторско място от демократите, като спечели в Айова, и ще бъде първата жена, представляваща щата в Сената на САЩ.

Републиканецът Дейвид Пердю спечели трудна битка за сенаторското място в Джордожия, като победи кандидатката на Демократическата партия Мишел Нън, на която демократите възлагаха големи надежди да осуети настъплението на републиканците към мнозинство в Сената.

Републиканецът Майк Раундс победи в битката за сенаторското кресло на Южна Дакота демократа Тим Джонсън, който се пенсионира.

Действащият сенатор републиканец Джон Корнин победи на изборите в Тексас, а демократът Гари Питърс спечели битката за сенаторското място от Мичиган, освободено от демократа Карл Левин.

Републиканците обаче не успяха да изместят сенатор Джийн Шахийн от Демократическата партия, която победи републиканеца Скот Браун в Ню Хемпшир.

Републиканските кандидати Скот Уокър и Рик Скот спечелиха губернаторски избори в Уисконсин и Флорида, но в Калифорния губернаторът Джери Браун беше избран за рекорден четвърти мандат.

Републиканецът Грег Абът победи на изборите за губернатор на Тексас, а демократът Андрю Куомо беше преизбран за губернатор на щата Ню Йорк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай