Разрушенията в Сирия са за $1,5 трилиона

Разрушенията в Сирия са за $1,5 трилиона | StandartNews.com

Дамаск. Стойността на разрушенията, предизвикани от кървавия конфликт в Сирия, надхвърля 1500 млрд. долара. Това показва проучване, публикувано в близкия до режима сирийски всекидневник "Ал Уатан". То било направено от строителния предприемач Амар Юсеф и общата му оценка възлиза на 1537 млрд. долара, съобщава АФП.

Бомбардировките, сраженията и саботажите са разрушили за две години и половина напълно или частично над 1,5 млн. дома. Инфраструктурата е понесли още по-големи щети. Ако възстановяването на страната започне днес, това ще излезе 73 млрд. долара. Сирия ще има нужда от 10 000 строителни обекта, където ще работят над 30 професии, 15 000 камиона и 10 000 бетоновоза. Само нуждите от бетон възлизат на 400 млн. кубически метра за всяка една от строителните площадки, а тези от желязо на 30 млн. тона. За възстановителните работи ще са необходими 6 млн. работници, които да се трудят на строителните обекти.

В същото време стана ясно, че от началото на конфликта в Сирия в страната са загинали 110 000 души, два милиона са я напуснали, а близо 4,25 млн. са принудително преселилите се. Населението на Сирия преди началото на конфликта през пролетта на 2011 г. бе 22 млн. Представителят за страната на Върховния комисариат на ООН за бежанците Тарик Курди посочи, че няма достатъчно финансиране за задоволяване на нуждите на сирийските бежанци. Според него страните от ООН са отделили не повече от една трета от нужните средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай