Размирици в Италия, нападнаха бежански център

Демонстранти опънаха транспаранти на Колизеума в Рим

Размирици в Италия, нападнаха бежански център | StandartNews.com

Социална стачка изпълни улиците на множество италиански градове

Рим. Специализирани полицейски части за борба с безредици трябваше да се намеси, за да предотврати атака срещу бежански център в покрайнините на италианската столица Рим, съобщиха местните медии. Това е пореден инцидент на засилване на напрежението от страна на жителите срещу търсещите закрила в страната. От няколко дни насилието шества по улиците на работническия квартал Тор Сапиенца, а местните обвиняват пришълците за нивото на престъпността.

Според протестиращите, те не са расисти, но им е писнало от годините занемаряване от страна на властите в страната, които са допуснали мигранти и търсещи убежище да се установят в периферията на Рим, без да им осигурят адекватни социални услуги. Италиански коментатори твърдят, че поне част от участниците в бунта са членове на крайнодесни групировки, скандирали са "Ил Дуче" ("Дучето", прякор на фашисткия диктатор Бенито Мусолини).

Върховният комисариат по бежанците на ООН (ВКБООН) осъди насилието с думите, че бежанците и непридружените деца, бягащи от войни и въоръжени конфликти, заслужават закрила, уважение и помощ за интеграцията си, а не недопустими актове на насилие и нетолерантност. 

Същевременно в редица градове в Италия се провеждат демонстрации, наречени "социална стачка". В Милано стачкуващите бяха пръскани със сълзотворен газ от органите на реда, няколко души са прострадали при сблъсъците в Падуа, сред тях има и полицаи, а демонстранти в Рим се изкачиха по въжета на Колизеума и опънаха транспарант с протестен лозунг.

Протестите се организират от разнообразни групи, съобщи "Газета дел Суд". Част от тях протестират срещу законопроекта за реформи на пазара на труда, подготвен от правителството на Матео Ренци, други искат по-добри обществени жилища, студенти се борят за социални придобивки, мигранти и бежанци търсят равни права в обществото. Транспортна стачка в много части от страната допринася за всеобщия хаос. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай