Расте напрежението в Косово, сърби стрелят и издигат барикади

Северно Косово е напълно блокирано от протестиращите местни сърби и полицията от Прищина

Расте напрежението в Косово, сърби стрелят и издигат барикади | StandartNews.com

Враждата между сърби и албанци в Косово излиза от контрол. Престрелки избухнаха през изминалата нощ в северната част на страната. Нападнат бе и патрул европейски полицаи. И Прищина, и Белград очакват от мисията на НАТО мерки за овладяване на ескалацията, предаде БНР.

Северно Косово е напълно блокирано от протестиращите местни сърби и полицията, изпратена от Прищина. Пропускателните пунктове към Сърбия - Ярине и Бърняк, са недостъпни както с кола, така и пеша, съобщава сръбската държавна телевизия РТС.

Ескалацията започна преди месеци, след като косовското правителство заплаши с глоби и конфискации сърбите, отказващи да заменят сръбските регистрационни номера на автомобилите си с косовски. В отговор миналия месец сърбите напуснаха масово косовските институции, в това число няколкостотин полицаи и кметовете на редица градове в Северно Косово.

На свой ред косовските власти изпратиха полицаи от южно Косово и пристъпиха към организация на местни избори без основната сръбска партия, която ги бойкотира. А вчера арестуваха Деян Пантич - сръбски полицай, обвинен за атака по офис на избирателна комисия.

След ареста стотици сърби преградиха с камиони и други возила основните пътища. Косовският президент Вьоса Османи обяви, че отлага местните избори от 18 декември за април догодина, приветствана от американския и европейските посланици, но кризата ескалира още повече вечерта.

На пътя за Бърняк неизвестни нападатели са атакували на три пъти полицейски служители. Полицаите са отвърнали на огъня, твърдят от Прищина, без да уточнят има ли пострадали.

Няма пострадали след като също снощи неизвестни хвърлиха шокова граната по бронирана кола на европейската полицейска мисия EULEX (ЕУЛЕКС) Косово.

Този инцидент предизвика върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността: "Барикадите да бъдат отстранени незабавно от косовските сърби," разпореди по "Туитър" Жозеп Борел. Преди това Албин Курти - косовският премиер, поиска барикадите да бъдат разтурени от натовската мисия KFOR (КейФОР).

В Белград президентът Александър Вучич каза, че ще поиска от KFOR да допусне сръбски войски, на което получи задочен отговор от Курти, че Косово ще се отбранява "решително".

НАТО пък предупреди, че със своите четири хиляди войници е напълно способно да изпълни мандата си и призова всички страни да се въздържат от провокативни действия и риторика.

В очакване, че косовските власти няма да дочакат НАТО и сами ще нападнат барикадите, Вучич свика за тази вечер съвет на службите за сигурност на Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай