Путин: Външни врагове изполват исляма срещу Русия

Путин: Външни врагове изполват исляма срещу Русия | StandartNews.com

Уфа. Президентът на Русия Владимир Путин обвини външи врагове във вторник в използването на радикалния ислям с цел да се отслаби Русия и призова мюсюлманските духовници да помогнат за намаляване на напрежението след смъртоносния самоубийствен атентат във Волгоград и националистически бунтове в Москва, предаде Ройтерс.

Коментарите му са първите по повод бунтовете този месец в Москва и бяха направени по време на посещението му в преобладаващо мюсюлманския район на Башкортостан. Путин подчерта опасенията на Кремъл, че етническо или религиозно напрежение би могло да застраши единството на руската държава.

"Някои политически сили използват исляма и радикалните му течения, за да отслабят държавата и да създадат конфликти на руска почва, които може да бъдат управлявани отвън", заяви Путин на среща на мюсюлмански духовници в град Уфа, който е столица на региона Башкортостан.

"Напрежението между Запада и ислямския свят нараства днес и някой се опитват да играе с това, като налива гориво в огъня", допълни Путин.

Лидерът не назова кои страни има предвид. В миналото обаче той е обвинявал други държави, включително САЩ, в намеса в руските вътрешни дела.

При самоубийствения атентат в понеделник, за който бе обвинена мюсюлманка от Северен Кавказ, загинаха шест души в автобус във Волгоград и увеличиха страховете от подобни атаки докато Русия се подготвя за Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014.

Бунтовете в Москва по рано този месец започнаха заради подозрения, че етнически руснак е бил намушкан до смърт от азербайджански гражданин. Руската полиция по-късно реагира, като арестува стотици мигранти.

Путин призова духовниците да помогне на мюсюлманските имигранти се адаптират към живота в Русия, за да се намали вероятността от такова насилие.

"Те имат нужда да чуя гласа ви", каза той. "В противен случай те стават обект на пропагандата на различни фундаменталистки групи."

Бившият офицер от КГБ стана президент след като проведе война срещу сепаратистките мюсюлмани в региона на Чечения на Северен Кавказ през 1999 г. , когато той беше министър-председател.

В Русия живеят около 20 милиона мюсюлмани, които съставляват около 15 процента от населението от повече от 140 милиона, а процентът се очаква да нарасне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай