Путин се качва на "Чайка"

Путин се качва на "Чайка" | StandartNews.com


Москва. Руският президент Владимир Путин скоро може да смени колата, на която се вози, със ЗИЛ или "Чайка", съобщава в. "Комерсант". Причината е, че властта в Русия мисли да замени представителните автомобили за първите лица в държавата със специални модели, разработени от местните производители.
Новият проект е с работно име "Кортеж" и предвижда да се създадат няколко модела коли, включително и за съпровождащия персонал.Новината е потвърдена и от Виктор Хреков, говорител на Управлението по делата на президента.
Напрактика фирмите, които могат да изпълнят амбициозния проект в Русия са две - ОАМО ЗИЛ или групата ГАЗ, която във времената на СССР произвеждаше елитните "Чайка" и ЗИЛ (моделите от ЗИЛ-111 до ЗИЛ-41047).

ЗИЛ спря производството на коли за властта преди 10 години и само през 2010 г. беше сглобена малка партида за парада на Червения площад. На интернет сайта на предприятието обаче и сега стои седанът от най-висока категория ЗИЛ-41041. В ГАЗ също отдавна не пускат "Чайки", а преди две години спря и сглобяването на Volga Siber, на която се предполагаше, че ще се се прехвърлят руските чиновници от средните етажи на властта.

По оценките на анализатора Михаил Пак от "Атон" ако ще става дума само за няколко модела елитни машини, то за разработката на чисто нова платформа за тях и завъртане на производството им ще са нужни около 1 милиард евро. Ако се иска достигане на качеството на масово използваните сега Mercedes, BMW и Ford, сумата може да се увеличи, допълва Пак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай