Путин: Разширяваме търговия в рубли и юани (ОБЗОР)

Путин: Разширяваме търговия в рубли и юани (ОБЗОР) | StandartNews.com

Много са перспективни и ще намалят влиянието на долара, каза президентът в Пекин

Разплащанията в рубли и юани са много перспективни, това ще означава, че влиянието на долара в световната икономика ще намалява. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на започналата в Пекин среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), предаде РИА Новости.

"Плащанията в рубли и юани са много перспективни. Това ще означава, че влиянието на долара в световната енергийна система обективно ще намалява. Това не е лошо нито за световната икономика, нито за световните финанси, нито за световните енергийни пазари", заяви Путин. Според него това ще помогне за разширяването на "капацитета ни в съвместната търговия и влиянието във финансовите и енергийните пазари". Путин допълни, че Русия обмисля да позволи на китайски инвеститори да влязат в една от големите руски минни компании - сделка, която ще включва плащания в юани. Руският президент каза още, че Москва и Пекин биха искали по-широко използване на юана и рублата във взаимните им разплащания. "Китай е един от нашите ключови партньори в региона. Ще използваме повече националните си валути при търговията с Китай. Вече правим първите си сделки в рубли и юани", каза Путин, допълвайки, че споразумението ще се отнася и за енергийния сектор и телекомуникациите. Плащания в национална валута са планирани специално в търговията с петрол. Нашите експерти разглеждат такава възможност, каза Путин. Днес той се срещна за кратко с американския си колега Барак Обама в кулоарите на срещата на АТИС. Двамата лидери "се срещнаха за кратко и нямаха време за подробно обсъждане на спорните въпроси", подчерта представителят. Руското издание "Комерсант" съобщи, че двамата лидери са поговорили преди протоколната част със снимките към форума. От "Комерсант" става ясно, че разговорът е продължил 7-8 минути. Обама първи забеляза Путин и му помаха. Владимир Путин отиде при Обама и двамата се поздравиха, след което започнаха да разговарят. Разговорът продължи 7-8 минути. След това лидерите се насочиха към мястото за снимки, отбелязва изданието. Между двамата лидери нямаше официално запланувана среща. Говорителят на Путин Дмитрий Песков обаче заяви, че двамата не са имали разговор, а само са се поздравили.

Москва махна контрола от курса на валутата си

Руската централна банка (РЦБ) направи на практика най-сериозното досега признание, че западните санкции потапят икономиката, като обяви в понеделник мерки за защита на рублата. Освен това тя прогнозира, че икономиката ще стагнира през 2015 г. заради щетите от понижението на цените на петрола и международните санкции, въведени срещу страната заради кризата в Украйна.

Председателят на РЦБ Елвира Набиулина заяви, че падането на рублата е отишло твърде далеч и регулаторът предприема решителни мерки, които ще ударят спекулантите. Банката неочаквано отмени валутния коридор, регулиращ продажбата на валута, и пусна рублата в дългоочаквано свободно плаване (free float), съобщи агенция Ройтерс. Регулаторът съобщи, че от понеделник премахва действащия механизъм на курсова политика. РЦБ ще ограничи временно предоставянето на рублева ликвидност на банките, за да понижи натиска върху курса на рублата. Освен това РЦБ се отказва от регулярни валутни интервенции. "Вместо това ще излизаме на валутния пазар с интервенции във всеки момент и в такива обеми, които са необходими за това, за да се намали ажиотажното, спекулативно търсене", коментира Набиулина.

40 инцидента с НАТО за 8 месеца

Инцидентите между Русия и НАТО се увеличават до нивото от студената война, като само през последните 8 месеца са били регистрирани 40 опасни или деликатни случая, се казва в доклад, цитиран от британския в. "Гардиън".

В документа, изготвен от изследователския институт "Юръпиън лидършип нетуърк", се изброяват редица "доста обезпокоителни" произшествия, станали, откакто започна украинската криза по-рано тази година. Сред тях е посочен случай, при който почти се е стигнало до сблъсък между руски разузнавателен самолет и пътнически самолет, излетял от Дания през март със 132 пътници на борда. Тези инциденти са станали главно в Балтийско море, но също в Черно море и до границите на САЩ и Канада.

Владимир не иска да е търговска марка

Президентът на Русия Владимир Путин посреща с неодобрение използването на лика му за търговски цели, казва пред в. "Известия" прессекретарят му Дмитрий Песков. При все това "борбата с подобни прояви не е сред нашите приоритети, не е основният въпрос от дневния ни ред", уточнява Песков. Портрети на Путин украсяват колекция тениски с надпис "Всичко е наред", а преди месец бе представена и колекцията "Родина", включваща облекла с лика на президента. В Ерусалим има заведение "Путин бар", а в сръбския град Нови Сад - кафе "Путин". Името и ликът на руския държавен глава са включени в логото на златни и титанови смартфони, калъфи за други електронни устройства, чаши, стенни часовници, магнити и подложки за компютърни мишки и др.

Нулев растеж през 2015 г.

Руската централна банка (РЦБ) понижи прогнозата си за растежа на националната икономика до 0,3 на сто за тази година спрямо 0,4 процента при предишната оценка, съобщи ТАСС. За догодина банката очаква нулев растеж и едва 0,1 на сто през 2016 г., отбелязва Ройтерс. Базовият сценарий на финансовата институция се основава на продължителност на западните санкции срещу Русия. Банката очаква цената на петрола Юралс (Urals) догодина да се възстанови до средно 95 долара, но да спадне до 90 долара до края на 2017 г. Финансовата институция е повишила прогнозата си за изтичане на капитали от 90 млрд. долара до 128 млрд. долара за 2014 г. Централната банка излиза и с по-висока оценка за инфлацията тази година, залагайки на темп от 8,2-8,4% при прогнозни данни за 7,5 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай