Путин радва съюзници в Латинска Америка

Путин радва съюзници в Латинска Америка | StandartNews.com

Обеща на Куба помощ срещу US ембарго, въодушеви Никарагуа, среща Меркел в Бразилия

Историческо посещение в Куба, изненадваща спирка в Никарагуа, където никога не е стъпвал руски президент, на път за Аржентина, където пък местната му колежка Кристина Кирхнер го чака с нетърпение, за да подкрепи влизането на страната й в БРИКС, чиито членки ще се съберат на 15 и 16 юли в бразилския град Форталеза, а междувременно присъствие на финала на Световното по футбол в Рио, вероятно в компанията на германския канцлер Ангела Меркел. Така изглежда 5-дневното турне на руския президент Владимир Путин в Латинска Америка - далечен континент, на който за последно е бил през 2004 г., когато посети Мексико. Путин се стреми да вдигне престижа и да укрепи международните позиции на Русия, при това избягвайки превръщането на визитите му в открита антиамериканска демонстрация, отбелязва руската редакция на Би Би Си, цитирайки политолози. Според тях главната цел на Путин е да пробие относителната международна изолация. Руският лидер иска да покаже, че не страда особено от критиките на Запада и има къде да отиде зад граница, тъй като съществуват държави, готови да сътрудничат на Русия и да му засвидетелстват уважение въпреки присъединяването на Крим. Русия поддържа стари контакти и установява нови зависимости: във вижданията на Путин за нов световен ред Латинска Америка играе важна роля и има особено очарование като противник на хегемонията на САЩ, коментира пък Дойче веле.

Русия и Куба създават нови условия за развитието на двустранните отношения, заяви Путин след разговорите си с кубинския лидер Раул Кастро в Хавана. "Говорихме за развитието на търговско-икономическите отношения", посочи руският президент и допълни, че са обсъждани и нови проекти, свързани с подписани от "Зарубежнефт", "Роснефт" и "Интерао" с кубински партньори. Само последната например е предвидено да реализира проект за строежа на четири блока за ТЕЦ на обща стойност 1,2 млрд. евро. Путин също така обеща Русия да помогне за съживяването на офшорния петролен добив на Куба чрез споразумение за проучвания на морските райони край северното крайбрежие на комунистическия остров.
Но най-важното - заяви, че Русия ще помага на Куба в преодоляването на последствията от наложеното от САЩ от 1959 г. насам икономическо ембарго над острова. Спомена и перспективни отрасли за сътрудничество като медицина и фармация, също и изграждане на морска инфраструктура. Освен това заяви, че Русия има интерес да разположи в Куба елементи от спътниковата си навигационна система ГЛОНАСС, конкурент на американската GPS.
В навечерието на визитата си Путин подписа

опрощаването на 32 млрд. долара дълг

на Куба към Русия - общо 90% от задълженията на Хавана към Москва.
Раул Кастро пък благодари на руски език за сътрудничеството и по думите му "сега между Русия и Куба се развиват нов тип отношения, ние сме много доволни и напълно поддържаме позицията на Русия на международната сцена и ще продължим да се солидаризираме с руската външна политика".
Докато беше в Хавана, Путин проведе и едночасова среща с легендарния лидер на кубинската революция Фидел Кастро. Двамата обсъдили широк спектър от въпроси от международната политика и икономика, валутните пазари и земеделието. "Много интересна продължителна беседа", отговори Путин на въпроса на Раул дали по-големия му брат, днес на 87 г., и който от 2008 г. не заема никакви постове заради крехкото си здраве, говори много, както преди.
От практическа гледна точка Путин няма какво да обсъжда с Фидел и мотивите за срещата им са от съветска носталгия до желание да не пропусне възможността да се види с една от знаковите фигури на миналото столетие и чието име постоянно е чувал в детството си, отбелязва Би Би Си.
Следващата спирка в турнето на Путин трябваше да е Аржентина, но той неочаквано промени плановете си и се отби на кратка работна визита в Никарагуа, друг руски съюзник на континента. На летището в Манагуа го посрещна лично никарагуанският президент Даниел Ортега. Двамата обсъдиха задълбочаване на икономическите отношения, на фона на отдавнашните добри двустранни връзки и възможността за продажба на Никарагуа на руска пшеница и селскостопанска техника, както и разполагане на наземни станции на системата ГЛОНАСС. "Възхищаваме се на вашето

лично мъжество

и на мъжеството на вашия народ", каза Путин на Ортега, който пък изтъкна, че за пръв път руски президент идва в Никарагуа и това е повод за голяма радост. "Готови сме да участваме в инициативите на Русия за поддържането на мира както по цялата планета, така и в отделни регион", подчерта Ортега.
Вчера в Аржентина, "един от ключовите стратегически партньори на Русия в Латинска Америка", според Путин, той трябваше да обсъди с местната си колежка Кристина Кирхнер съвместни икономически проекти, както и проблематика от международния дневен ред. Помощникът на руския президент, Юрий Ушаков, изтъкна, че позициите на двете страни са близки и в оценката на ситуацията в Украйна. Буенос Айрес критикува Запада за "двойните стандарти" в подхода към решаването на световни проблеми, правейки паралел между Крим и ситуацията на Малвинските (Фолклендските) острови, посочи Ушаков. Путин и Кирхнер трябваше да разгледат сътрудничество в сферата на енергетиката, нефтогазовия отрасъл, транспортното машиностроене. Освен това Путин изрази подкрепата си за влизане на Аржентина в БРИКС.
А в Бразилия на Дилма Русеф най-вероятно ще бъде предложено приятелско рамо за подобряване на взаимния търговски баланс и същевременно няма да бъде пропуснат шансът за съвместно явяване на двамата като представители на мултиполярния световен ред, коментира Дойче веле. И посочва, че това ще е полза за Дилма, която се бори за втори президентски мандат. Където и да има проблем - Путин се явява като спасител, коментира немската медия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай