Путин взима пример от България. Решава голям проблем на руснаците?

По предварителни данни нфлацията в Русия през 2021 г. се е ускорила до 8,39%

Путин взима пример от България. Решава голям проблем на руснаците? | StandartNews.com

Позицията на руския президент Владимир Путин за необходимостта от индексиране на пенсиите въз основа на действителната инфлация остава в сила. Как ще стане това може да стане известно в близко бъдеще, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Позицията на Путин относно индексацията на пенсиите въз основа на реалната инфлация, разбира се, остава в сила, остава актуална. Как ще се случи това, надяваме се ще стане известно в близко бъдеще", каза Песков пред репортери.

На прессекретаря беше зададен въпрос по думите на президента, че правителството ще трябва да индексира пенсиите през 2022 г. не по-ниско от инфлацията. Журналистът припомни, че индексацията е извършена от 1 януари на 5,9%, докато според оценки реалната инфлация може да надхвърли 8 на сто.

Песков се съгласи, че реалната инфлация е значително по-висока. Той беше попитан дали президентът планира да прави промени за допълнителна индексация на пенсиите или ще възложи това на правителството.

По предварителни данни на Росстат инфлацията в Руската федерация през 2021 г. се е ускорила до 8,39% след 4,9% през 2020 г. и 3% през 2019 г. Предишният максимум на инфлацията беше през 2015 г. - 12,9 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай