Путин подписа страшни закони, народът изтръпна

Това става в момент, когато в Русия се потискат всички гласове, които са против войната в Украйна

Путин подписа страшни закони, народът изтръпна | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин подписа закон, наказващ с тежки присъди и затвор призивите за действия срещу сигурността на страната, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато в Русия се потискат всички гласове, които са против войната в Украйна.

Съгласно новия закон, публикуван днес на портала с текстове, подписани от Путин, публичните призиви за действия срещу сигурността на Руската федерация вече ще се наказват с от две до четири години затвор. Съответната присъда може да бъде увеличена до пет години затвор при обръщения, излъчени от медиите, и до седем години, ако са отправени от организирана група.

Руският президент подписа и закон, който затяга ограниченията, наложени на хората и организациите, квалифицирани като "чуждестранни агенти" - статут, използван за потискане на критиките към Кремъл.

Друга мярка предвижда присъда до 20 години затвор за всеки руски гражданин, който участва в чуждестранен конфликт, който противоречи на интересите на Русия. Този закон приравнява преминаването на страната на врага по време на военни действия с държавна измяна, съобщи ТАСС. Член 275 от руския Наказателен кодекс се допълва с отговорност за участие на руски гражданин във въоръжен конфликт или военни действия на територията на чужда държава с цел, противоречаща на интересите на Руската федерация.

"Под преминаване на страната на врага се разбира участие на лице в състава на пряко противопоставяща се на Руската федерация чужда държава, международна или чуждестранна организация, във въоръжен конфликт, военни действия или други действия с използване на оръжие и военна техника", пише в текста.

Наказания се предвиждат също за хора, които предоставят финансова, материална, техническа, консултантска или друга помощ на чужда държава, международна или чуждестранна организация, или техни представители в дейности, насочени срещу сигурността на Русия.

Руският президент подписа също закон, предвиждащ глоби или дори присъди до седем години затвор за всеки, който знае държавна тайна и отиде в чужбина без предварително разрешение.

Тези текстове са част от набор от разпоредби, одобрени през последните седмици от руския парламент. Липсваше само подписът на президента, за да влязат те в сила, предава БТА.

От началото на инвазията в Украйна на 24 февруари руските власти засилиха репресиите срещу критичните гласове, блокирайки независими медии и социални мрежи. По закон вече подлежи на наказание и всяка форма на критика, която опетнява имиджа на армията.

Няколко руснаци, сред които опозиционерите Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза, но и обикновени граждани, вече бяха хвърлени в ареста по такива обвинения в очакване на процес.

Московският общински съветник Алексей Горинов беше осъден на седем години затвор миналата седмица, защото осъдил руската инвазия в Украйна, отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай