Путин на среща с 15 трилиона долара

Икономиката, космосът и технологиите са сред акцентите на руския Давос 2019

Путин на среща с 15 трилиона долара | StandartNews.com
  • Инвеститори от всички континенти ще споделят опита си с държавния глава на форума в Санкт Петербург

  • Икономиката, космосът и технологиите са сред акцентите на руския Давос 2019

С официална церемония в петък се открива Петербургският международен икономически форум 2019 (ПМИФ), известен по света като „Руския Давос“. Събитието се провежда между 6 и 8 юни в Санкт Петербург. В церемонията ще вземат участие генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, президенти на много държави, сред които и българският държавен глава Румен Радев, а също и финансовият министър на Руската федерация Антон Силуанов. С приветствие към участниците и гостите ще се обърне временно изпълняващият длъжността губернатор на Санкт Петербург Александър Беглов. Основна тема на форума ще бъде „Формирането на програма за устойчиво развитие“ на Русия и света. Основният чуждестранен гост ще бъде китайският президент Си Дзинпин.
Форумът се провежда от 1997 г. и вече е станал световна среща за диалог по ключови икономически въпроси.

Среща с инвеститори, които управляват общо 15 трилиона долара, има президентът на Русия Владимир Путин. Тя е предвидена за първия ден на Петербургския международен икономически форум. Държавният глава на Русия ще разговаря с представители на международното инвестиционно общество от всички континенти, чиято обща сума на капитала е рекордните 15 трилиона. На срещата ще присъстват и членове на Руският фонд за преки инвестиции /РФПИ/, който ще обяви проект с инвестиционния фонд Baring Vostok, заяви в интервю за РИА Новости шефът на РФПИ Кирил Дмитриев.
"Срещата ще бъде посветена на планираните инвестиции в национални проекти на Русия. Също така те ще споделят опит за инвестирането в националните трансформации на своите страни", отбеляза Дмитриев.
"На форума ще обявим за 10 споразумения в различни сектори: за участие в проекти по формиране на инфраструктурата за Северния морски път, инвестиции в космическия сектор, водещия железопътен оператор, редица селскостопански проекти, а даже и един проект с фонда Baring Vostok в технологиите", каза Дмитриев.
Форумът традиционно се счита за президентски - президентът на Русия, а не премиерът го посещава, а основните гости са лидерите на чужди страни. Първото му издание е от 1997 г., а Владимир Путин за пръв път дойде в ПМИФ през 2005 година.
Тази година основният чуждестранен гост ще бъде китайският президент Си Дзинпинг, а основната тема е дневният ред на устойчивото развитие.
Програмата на форума е структурирана в четири тематични блока:
1. "Световната икономика в търсене на баланс” включва теми, посветени на най-важните тенденции в икономиката, геополитиката, макроикономическото развитие, екологичната сигурност, международната търговия. Няколко сесии ще бъдат посветени на околната среда, включително изучаването и опазването на океаните, намаляването на твърдите битови отпадъци и екотуризма.
2. Като част от блока "Руската икономика: реализиране на целите на националното развитие", ще се проведат дискусии и презентации на най-обещаващите и важни проекти от местно значение. Този блок обхваща теми, свързани с пътищата на развитие на руската икономика, нейната роля в глобалното развитие, влиянието на променящите се външни и вътрешни фактори върху отделните сектори и сектори.
3. Третият блок е “Технологии от бъдещето”. Традиционно ПМИФ е платформа, на която се разглеждат последните постижения в областта на науката и технологиите, които в близко бъдеще ще промени нашите представи за живота и бизнеса, въпросите на научната дипломация и международното сътрудничество в науката. Специален акцент ще бъде поставен върху разработването на изкуствения интелект.
4. „Човекът преди всичко“ е четвъртият блок на ПМИФ 2019. Като част от него ще се обсъжда „Диалогът Трианон“ - руско-френска инициатива на президентите Владимир Путин и Еманюел Макрон, чиято задача е да даде възможност на френските и руските общества да станат по-отворени едно към друго в цялото си разнообразие и въпреки различията. Там са и въпросите за ролята на образованието, културата и изкуството в съвременната икономика, как се променя човешкият живот в дигиталната ера.
В рамките на ПМИФ 2019 ще се проведат бизнес разговори на участници от Русия с представители на чуждестранни делегации от Австрия, Индия, Италия, Китай, САЩ, Финландия, Франция, Швейцария и други.
Приносът на жените-лидери за изграждането на успешни бизнес модели също ще бъде обсъден на кръгла маса на Организацията за международно развитие към ООН (UNIDO).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай