Путин: Киев може да поиска и бебета за закуска

Ако нашите граничари не бяха спряли украинските кораби, ги чакаше съд, заяви руският президент

Путин: Киев може да поиска и бебета за закуска | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин с рязък и категоричен  тон обяви инцидента в Керченския пролив за провокация, организирана в навечерието на президентските избори в Украйна. " Провокация, организирана от сегашното правителство, мисля, и настоящият президент в навечерието на президентските избори в Украйна през март следващата година, като рейтингът на сегашния президент е някъде към петото място и има има шансове да не стигне дори до балотаж, така че трябва да се направи нещо, за да се влоши ситуацията и да се създадат непреодолими пречки за неговите конкуренти, главно от опозицията", заяви президентът на  годишния инвестиционен форум "Русия зове!", предаде ТАСС.

Путин подчерта, че инцидентът, е "граничен, нищо повече". Той припомни, че през последните години Украйна е имала по-сериозни основания за налагане на военно положение в страната, например когато през 2014 г. Крим реши да се присъедини към Русия или по-късно, когато избухна конфликтът в Югоизточна Украйна. 

"По същество тогава имаше война и не беше въведено военно положение", заяви стопанинът на Кремъл.

Според него вината за конфликта в Керченския проток изцяло носят украинските кораби. Путин напомни,  че през септември тази година група от украински военни кораби мина през пролива без проблеми, съобразявайки се  с всички искания на руските граничари. Сега обаче това не се случило. "Без да отговарят на исканията на нашите гранични служители, те започнаха да се движат направо към моста. Те не реагираха на предложенията да спрат, мълчаха пред предложението да приемат лоцман - дори след нарушаване на държавната ни граница, те бяха помолени да вземат лоцман", отбеляза президентът, Той е убеден, че от руска страна всички действия са били правомерни.

"А как трябва да действат граничните служители? Военни кораби нахлули в териториалните води на Руската федерация и не отговарят, не е ясно какво са намислили да правят. Какво трябваше да направят (граничната охрана). Ами ако бяха действали по различен начин, нали щяха да бъдат дадени на съд", увери Путин.

Той вкара и няколко гневни реплики по повод покровителственото отношение на Запада към държавното ръководство на Украйна.. "Сегашните власти в Киев успешно продават антируски настроения, на тях нищо друго не ми остана да продават. Такова е впечатлението, че на тях все им се разминава. Каквото и да направят, се измъкват. Ако днес поискат бебета за закуска, вероятно ще им бъдат сервирани. И какво ще кажат - че искат да ядат, нищо не може да се направи, коментира Путин.

Той зесагна и темата за състоянието на икономиката на Русия, която според него вече се е приспособила към външни шокове и създава условия за развитието на страната. "Въпреки всякакви кризисни явления и дори изкуствено създавани трудности, руската икономика се приспособява към тези трудности, чувства се уверено, създава условия за собствено вътрешно развитие, каза президентът. По думите му именно това е факторът за растеж на руския брутен вътрешен продукт с 1,5 процента за първите девет месеца на текущата година.По-високи, изпреварващи темпове на растеж показва промишленото производство (плюс 3% за първите 9 месеца на годината), като обработващата промишленост е прибавила 3,2%. Държавният глава отбеляза, че икономиката на страната като цяло се развива стабилно. Той посочи ниските нива на инфлацията и безработицата от съответно 3,5% и 4,7%. Обемът на инвестициите в основен капитал е нараснал с 4,1% за 9-те месеца на годината, допълни той. Според Путин обаче сегашният темп на растеж е недостатъчен за категорично повишаване на жизненото равнище на руснаците. Въпреки това се вземат мерки и се разработва цяла програма за развитие, каза държавният глава. Русия си поставя за задача да достигне темпове на растеж, превишаващи световните, и да се закрепи сред петте най-големи световни икономики, подчерта още руският президент.

"Нямаме за цел да се отдалечаваме от долара. Доларът е този, който се отдалечава от нас. А онези, които взимат тези решения, не се прострелват сами в крака, а малко по-нагоре", заяви Путин, предизвиквайки смях сред присъстващите. "Такава нестабилност поражда желание у много световни икономики да намерят алтернативни резервни валути и да създадат независими от долара разплащателни системи", добави Путин. "Вижте как намаляват валутните резерви на някои страни, включително на американски съюзници. Активите в долари намаляват", изтъкна руският държавен глава. В последно време Русия намали обема на държания от нея американски дълг, отбеляза АФП.  Путин даде за пример неотдавнашното придобиване от Турция на руски противовъздушни системи С-400 без да се използват долари. Друг голям клиент на системите С-400, Индия, плати доставката в рубли, съобщи наскоро руският вицепремиер Юрий Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай