Путин, изкуственият интелект и господарите на света

Страната, която в бъдеще ще има монопол върху изкуствения интелект (ИИ), ще стане и господар на света

Путин, изкуственият интелект и господарите на света | StandartNews.com

 

  • Путин, изкуственият интелект и господарите на света

Страната, която в бъдеще ще има монопол върху изкуствения интелект (ИИ), ще стане и господар на света. А това е повод за притеснение. Думите са на руския президент Владимир Путин, казани по време на съвещание през май, посветено на изкуствения интелект. "Механизмите на изкуствения интелект осигуряват в реално време бързо взимане на оптимални решения въз основа на анализ на гигантски обеми от информация, което дава огромни предимства в качеството и ефективността", подчерта президентът.
"Ако някой успее да си осигури монопол в областта на изкуствения интелект, последствията ще са ясни за всички - той ще придобие световно господство", добави Путин.
Според него борбата за технологично лидерство, най-вече в областта на изкуствения интелект, вече е станала поле за глобална конкуренция. А скоростта на създаването на нови продукти и решения нараства в геометрична прогресия. Путин напомни, че много страни вече са приели собствени стратегии за развитие на изкуствения интелект.
"И ние естествено трябва да гарантираме технологичен суверенитет в сферата на изкуствения интелект, което е най-важното условие за устойчивостта на нашия бизнес и икономика, за качеството на живота на руските граждани, за  сигурността и отбранителната способност на държавата", заяви руският лидер.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай