Протест в Турция срещу контрола в интернет

Протест в Турция срещу контрола в интернет | StandartNews.com

Истанбул. Турската полиция използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу стотици демонстранти, протестиращи в Истанбул срещу новите закони за затягане на контрола на правителството върху интернет потреблението.

Демонстрантите хвърляха фойерверки и камъни по полицаите, които бяха обградили площад Таксим, централния площад на града, който беше сцена на сблъсъците от лятото на 2013.

Полицията призова множеството да се разпръсне, а когато хората отказаха, служителите на реда използваха водни оръдия и сълзотворен газ. Няма данни за пострадали, но на площад Таксим и бул. Истиклял пристигнаха линейки. Някои граждани се чувстват зле от сълзотворния газ. Независимо от факта, че властите са успели да изтласкат голяма част от протестиращите извън площад Таксим и парка Гизи, мнозина протестиращи все още нямат намерения да напускат района.

На 6 февруари парламентът одобри законопроект, който позволява на държавата много по-лесно и бързо да се меси във виртуалното пространство. Ако някой гражданин или някоя институция заявят, че се чувстват обидени от съдържанието на определен сайт, от видео или снимка, тези съдържания могат за часове да бъдат блокирани от съответната агенция - без изслушване на засегнатите, без предупреждение и без съдебно решение. Редът на правораздавателните органи идва едва след блокирането на сайта и ако ищецът се откаже от внасянето на случай в съда, след три дни блокадата пада. Но може отново да бъде наложена.

Част от новия регламент е и изискването за съхранение на данните за потребителската активност за срок до две години, както и създаването на централен съюз, който да обедини всички интернет доставчици. Чрез този съюз властите ще могат и да отрежат достъпа до алтернативни сайтове на юзърите, които са си навлекли гнева на правителството.

Кабинетът на премиера Реджеп Ердоган обосновава нововъведението с необходимостта от защита на личните права: гражданинът трябва да има възможността да се защити от посегателствата в мрежата. Противниците на министър-председателя обаче виждат в новия закон единствено и само инструмент за неутрализиране на критичните изявления. Особено покрай корупционната афера, разтърсила кабинета на Ердоган през декември, в критично настроените към правителството турски сайтове почти ежедневно излизат нови обвинения - което няма как да се хареса на Ердоган в навечерието на общинските избори през март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай