При ядрена война! Разкриха кои страни оцеляват

Къде са най-големите шансове

При ядрена война! Разкриха кои страни оцеляват | StandartNews.com

Изследователи установиха, че Австралия, следвана от съседната Нова Зеландия, са в най-добри позиции да оцелеят при ядрена зима и да помогнат за рестартирането на рухналата човешка цивилизация, съобщава „Гардиън“.

Проучването, публикувано в списание „Risk Analysis“, описва Австралия, Нова Зеландия, Исландия, Соломоновите острови и Вануату като островните държави, които са най-способни да произведат достатъчно храна за населението си след "внезапна намаляваща слънчевата светлина катастрофа", като ядрена война, супервулкан или удар на астероид.

Изследователите пишат, че дори и при най-тежкия сценарий "вероятно ще има оцелели по цялата планета", като тези в най-устойчивите страни ще имат най-голям шанс да избегнат прединдустриалния колапс

Австралия и Нова Зеландия - и двете стабилни земеделски производители, които са скрити от вероятните места на ядрен удар в северното полукълбо - оглавиха таблиците, като Австралия се представя най-добре като цяло.

Сравнително добрата инфраструктура, огромният енергиен излишък, високото ниво на здравна сигурност и бюджетът за отбрана на Австралия спомогнаха за изтласкването ѝ на върха на таблицата. Срещу Австралия обаче действа един важен фактор: относително близките ѝ военни връзки с Обединеното кралство и САЩ увеличават вероятността тя да стане мишена в ядрена война.

В тази област Нова Зеландия има някои предимства, смятат авторите, благодарение на дългогодишния си статут на страна, свободна от ядрени оръжия. Нейната устойчивост в случай на рязък спад на глобалната температура, предизвикан от период на тъмнина, цялата територия на Нова Зеландия е сравнително близо до океана, което я предпазва от екстремни температурни спадове, също би помогнала.

Дори и при най-лошия сценарий - 61% намаление на реколтата по време на продължителна ядрена зима - новозеландците пак ще имат достатъчно храна.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай