При атаките на Армения загинаха и деца

Нагорни Карабах не е спорна територия, тя е на Азербайджан, казва Мария Гусейнова-Атанасова

При атаките на Армения загинаха и деца | StandartNews.com
  • Нагорни Карабах не е спорна територия, тя е на Азербайджан, казва Мария Гусейнова-Атанасова

Мария Гусейнова-Атанасова е председател на Общественото обединение „Съдействие за развитие на азербайджанско-българска дружба”

- Г-жо Гусейнова-Атанасова, какво според вас трябва да знаят вашите български сънародници за причините на арменско-азербайджанския нагорнокарабахски конфликт?
- Нагорни Карабах не е спорна територия. Това е територията на Азербайджан. Както исторически, така и официално призната от целия свят, включително Армения. Конфликтът между двете страни от Южен Кавказ започва през 1988 г., когато Армения предявява териториални претенции към Азербайджан. В резултат на последвалата война арменските въоръжени сили окупират 20 процента от територията на Азербайджан, включително региона Нагорни Карабах и седем околни области. Споразумението за прекратяване на огъня от 1994 г. е последвано от мирни преговори. Армения все още не е изпълнила четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН за изтеглянето на въоръжените си сили от Нагорни Карабах и околните области. Представете си, че прекратяването на огъня се нарушава от арменските въоръжени сили всеки ден, в страната има 1 милион вътрешно разселени лица. Минската група на ОССЕ със съпредседатели Франция, Русия и САЩ е създадена през 1992 г. с цел намиране на мирно решение на конфликта, но без резултат. Армения е окупирала не само региона Нагорни Карабах, но и 7 азербайджански региона около него, от които Армения няма намерение мирно да се откаже през всичките тези години.
Войната не е на територията на Армения. Азербайджанската армия не се опитва да превземе територията на Армения или която и да е част от нея. Войната, започнала с окупацията на териториите на Азербайджан преди повече от 30 години и довела до окупацията на 20% от територията на Азербайджан, е освободителна, за да се върнат земите обратно на Азербайджан и да се осигури връщането на един милион бежанци и вътрешно разселени азербайджански цивилни.
- С други думи, в продължение на 30 години Азербайджан не е успял да освободи своите международно признати земи от окупацията на арменските въоръжени сили? Как стана така, че това не се е случило по-рано?
- Азербайджан можеше да освободи териториите си преди 30 години. Имаше цели 30 години да го направи. Азербайджан има числено превъзходство на армията, числено и качествено превъзходство на техниката и въоръжението. И ако попитате защо това не е направено преди, отговорът е, че в резултат на прекратяването на огъня през май 1994 г. страните се задължават да разрешат конфликта по мирен начин и да направят това с помощта на посредници - Минската група на ОССЕ. За съжаление, през всичките тези години официален Ереван не е показал политическата воля за мирно освобождение на поне 1 см от окупираната азербайджанска земя.


- Как започнаха настоящите интензивни боеве, които могат да бъдат описани като война?
- Сутринта на 27 септември 2020 г., въоръжените сили на Армения откриват огън и атакуват позициите на азербайджанските въоръжени сили, използвайки оръжия от голям калибър, минохвъргачки и артилерия. В резултат на това има жертви сред цивилните и военнослужещите в Азербайджан. Значителни щети са нанесени на частните и публичните имоти и инфраструктура. Към днешна дата са убити 25 цивилни, включително две деца. Петима от тях ca членове на едно семейство. 129 цивилни са тежко ранени. Унищожени са 56 граждански обекта и 313 къщи.
- Когато говорите за загуби, имате предвид само цивилни?
- Да. Искам да дам само един пример. Шахрияр Гурбанов, един от членовете на семейството, загинал в Нафталан в резултат на обстрела на нашите селища от арменските въоръжени сили на 27 септември, е един от футболистите в отбор UGIM (Нафталан) в Лигата U-11, организиран от Асоциация на азербайджанските футболни федерации (AFFA) през сезон 2017/2018. ФИФА изрази най-дълбоките си съболезнования на Азербайджан. Въоръжените сили на Армения обстрелват детска градина в региона Тертер.


- Защо сте толкова чувствителна по този въпрос?
- Ние, представителите на българската общност в Азербайджан, призоваваме нашите сънародници да чуят истинския глас на Азербайджан. Независимо от националността или религията доброто отношение към всички общности в Азербайджан и солидарност, ни призовава към това справедливо намерение. Българската общност на Азербайджан винаги чувства грижите на държавата и симпатията на обществото в своята дейност. Наред с други общности, националната идентичност на българската общност и опазването на историческото и културно й наследство, както и популяризирането на езика винаги е в центъра на вниманието. Благодарение на това внимание и грижи, членовете на българската общност активно участват в обществения и културния живот. Списанието "Акорд", основано от Общественото обединение, публикува информация за дейността на българската общност.
Второ, категорично не съм съгласна с представянето на тази война като война между мюсюлмани и християни. Днес по брой последователи християнството е втората широко разпространена религия в Азербайджан след исляма. Ландшафтът на тази религия в Азербайджан е доста разнообразен и богат. Въпреки че католиците са класирани на първо място, протестантите на второ място, православните вярващи на трето място сред християнските конфесии в света, ландшафтът в Азербайджан е различен: най-голямата християнска конфесия тук е православието, представено от руската и грузинската православни църкви. Както се вижда от тези факти, религиозно-етническата толерантност се превърна в образцова форма на азербайджанското общество. Православната общност на Азербайджан наброява около 200 хиляди души, което е 2,5% от населението на страната.
Трето, фактът, че една група от българската общност се е установила в района близо до региона, където арменските въоръжени сили извършват военни провокации, особено в град Гянджа, който е застрашен от сепаратистите, увеличава безпокойството ми. Поради тази причина с голямо вълнение и напрежение наблюдаваме действията на арменските въоръжени сили. Като Общественото обединение „Съдействие за развитие на азербайджанско-българска дружба”, ние, изискваме Република Армения да спре веднага провокациите си, незабавно и безусловно да освободи региона Нагорни Карабах и седем региона на Азербайджан, окупирани от арменските въоръжени сили. Още веднъж категорично осъждаме акта на агресия, извършен от Армения срещу Азербайджан, и изразяваме решителния си протест. От името на българската общност на Азербайджан апелираме към нашите сънародници в България. Вярваме, че те ще подкрепят нашия глас за справедливо решение на арменско-азербайджанския конфликт и че българските медии ще отразят обръщението ни в нашата родна България!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай