Предстоящи избори в Испания! Конкуренцията

За кой ще гласуват в неделя

Предстоящи избори в Испания! Конкуренцията | StandartNews.com

В неделя Испания гласува на предсрочни парламентарни избори. Те бяха свикани от премиера Педро Санчес, след като партията му претърпя поражение на местния вот през май. Очертава се битка между две леви и две десни партии.

Премиерът Педро Санчес изненада опонентите си с рискован ход, като още на следващия ден след загубата на местните избори, определи дата за предсрочен вот. Роден в Мадрид, бивш баскетболист и преподавател по икономика, 51-годишният Санчес е доказал, че може да поднася изненади. Въпреки упреците на критиците си, че е ненадежден, преведе успешно страната си през пандемията от COVID-19, справи се с икономическия спад и инфлацията, влошени заради руската инвазия в Украйна. Подобри позициите на Мадрид в Брюксел, благодарение на силната си политика в областта на околната среда. Тема, която засегна и в последния предизборен дебат.

"ООН посочи Испания като една от страните, които може да пострадат от последиците от климатичните изменения. Вече страдаме от горещини и природни бедствия. Ако не се намесим, нашите гори и биоразнообразие ще бъдат унищожени. Плажове, земеделски култури, цели икономически сектори ще бъдат унищожени", заяви Педро Санчес, министър-председател на Испания.

Основният му опонент също акцентира върху климатичните промени и нуждата от инвестиции във водната инфраструктура на фона на засушаването в Испания. Друг проблем, който 61-годишният Алберто Нунес Фейхоо взима присърце, е обезлюдяването на селските райони и увеличаващия се брой млади хора, които отиват в градовете в търсене на работа. Фейхоо произхожда от малко село в Галисия и от млад се сблъсква с трудности, след като баща му остава без работа.

"Време е консенсусът да се завърне. Хората да се обединят. Да изградим мостове. Време е за политическа промяна в Испания, за алтернатива. Време е испанската демокрация да постави начело на правителство родено на село момче", каза Алберто Нунес Фейхоо, лидер на Народната партия.

47-годишният лидер на крайнодясната партия "Вокс" Сантяго Абаскал отрича климатичните промени. Гледа към вицепремиерския пост. Това може да стане, ако формацията му, чийто възход започна от неуспешния опит за отделяне на Каталуния, стане трета политическа сила. Сред основните критики срещу него е, че всява страх от нелегалната миграция.

"Когато говоря за имиграция, въпреки отвратителната манипулация на много медии, нека да се прави разлика. От едната страна е законната, организирана миграция, съобразена с нуждите на икономиката ни и способността на мигрантите да се адаптират. От другата е нелегалната миграция, която рискува човешки живот", заяви Сантяго Абаскал, лидер на партия "Вокс".

Единствената жена сред четиримата основни кандидати е 52-годишната Йоланда Диас - дъщеря на активисти от работническата класа. Била е министър на труда и социалната икономика, а през 2021 г. стана и втори вицепремиер на Педро Санчес. Движението й "Сумар" се бори да е трета сила.

"Ние сме ключът към прогресивно правителство. Без нас то няма да е възможно. Работим за хората и ще се стремим през 2024 г. да намалим работната седмица, без да се отрази на заплатите", каза Йоланда Диас, лидер на движение "Сумар".

В разгара на лятото милиони испанци ще са далеч от избирателните секции. Но броят на исканията за гласуване по пощата е рекорден и очакванията са избирателната активност да достигне 70%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай