Пожарите в Кипър се разрастват

Пожарите в Кипър се разрастват | StandartNews.com

Критична остава ситуацията в Кипър, след като пети ден интензивните пожари продължават да се разрастват и не могат да бъдат овладени. Безпрецедентното бедствие доведе до исторически пробив в отношенията между Кипър и Турция. Вече пет страни помагат на острова в потушаването на огъня, очаква се отговор и от Русия, съобщава БНР.

Огромният пожар, който бушува в централния планински район на острова от неделя по обед, продължава да е извън контрол. След повече от 60 часа борба частично бе овладян единият от фронтовете на стихията, но вторият остава много интензивен. В драматични часове във вторник следобед пламъците достигнаха само на метри от първите къщи на едно от селата и бяха спрени с неистови усилия. Над 60 противопожарни коли и повече от 450 огнеборци и доброволци са в горящата територия. Само за един ден самолетите и хеликоптерите изсипаха вода 230 пъти.

Огненият ад в Кипър доведе до безпрецедентен политически пробив в отношенията между Никозия и Анкара. Турция, която не признава Република Кипър, обяви, че е готова да изпрати веднага два хеликоптера и самолет за гасенето на пожара. Те са в Мерсин и Анталия, най-близко до района на бедствието. Република Кипър приема турската помощ, при условие че тя бъде предоставена като част от оперативния план на държавата заедно с останалата международна помощ в рамките на Европейския съюз, която в момента е в ход, съобщи президентът Никос Анастасиадис късно снощи. Ако тази помощ се осъществи, това ще бъде първият контакт между Кипър и Турция след военната й инвазия на острова през юли 1974 г.

Вече пет страни участват в спасителната операция в Кипър. Хеликоптери и самолети изпратиха Израел, Гърция, Великобритания, Италия и Франция. Европейският съюз ще поеме транспортните разходи на страните членки. Кипър поиска помощ и от Русия, официален отговор се очаква днес. България обяви, че може да предостави наземен модул от пожарникари, но заради труднодостъпния планински терен Кипър се нуждае от летателна техника.

Огнената трагедия предизвика и изключителна солидарност в страната. Кипърски фирми, неправителствени организации и граждани масово изпращат храна и вода за огнеборците, доброволците и местните общности в зоната на пожара. Кипърската петролна компания "Петролина" уведоми правителството, че ще покрие всички разходи на гориво на самолетите и хеликоптерите, участващи в гасенето на пожара.

Днес на заседанието си правителството обсъжда кризисната ситуация и следващите мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай