Потвърдено: Лидерът на Ал Кайда на арабския полуостров е убит

Потвърдено: Лидерът на Ал Кайда на арабския полуостров е убит  | StandartNews.com

От Ал Кайда потвърдиха, че лидерът на организацията за Арабския полуостров Насир ал-Вахиши е бил убит по време на военновъздушна атака от американски дронове в Йемен, съобщава BBC.

Атаката е била проведена миналия петък, а информацията потвърдиха от Ал-Кайда във видео, разпространено в интернет.

Насир ал-Вахиши е считан за номер две в световната джихадистка организация, както и за личен секретар на бившия лидер на Ал Кайда Осама Бин Ладен.

От Пентагона отказват коментар на новината на този етап. Ако смъртта на ал-Вахиши се окаже факт, това ще е най-големият удар по организацията след смъртта на Бин Ладен в Пакистан през 2011 година, информира още BBC.

За нов лидер е назначен командващият армията. За нападението на дрона съобщи "Вашингтон пост", позовавайки се на американски представители. Според Си Ен Ен, който се позовава на сведения на двама служители на националната сигурност в Йемен, този водач на "Ал Кайда" е убит в района на Хадрамаут, източно от Аден.

"Ал Кайда в Йемен", известна още като "Ал Кайда на арабския полуостров" е считана от Вашингтон за най-опасното крило на крайната ислямистка групировка. САЩ обявиха през октомври 2014 г. награда от 45 млн. долара за залавянето на осем от нейните водачи, сред които и нейния лидер Насър ал-Вахиши, информира още БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай