Вторник,

Попариха Абрамович, адвокатите му се намесиха

От: Агенция Стандарт -
1976
Попариха Абрамович, адвокатите му се намесиха
A
A
A

Разследване на Би Би Си разкри нови доказателства за корупционните сделки, които направиха богатството на Роман Абрамович. Собственикът на Челси спечели милиарди, след като купи петролна компания от руското правителство на фалшив търг през 1995 г. Абрамович плати около 250 милиона долара (190 милиона британски лири) за Сибнефт, преди да я продаде обратно на руското правителство за 13 милиарда долара през 2005 г.

Адвокатите му твърдят, че няма основание да се твърди, че е натрупал много значително богатство чрез престъпност.

Руският милиардер беше санкциониран от правителството на Обединеното кралство миналата седмица заради връзките му с руския президент Владимир Путин. Активите на Абрамович са замразени и той е дисквалифициран като директор на футболен клуб Челси. Руският милиардер вече призна в съда в Обединеното кралство, че е правил корупционни плащания, за да помогне за стартирането на сделката със Сибнефт.

Той беше съден в Лондон от бившия му бизнес сътрудник Борис Березовски през 2012 г.

Абрамович спечели делото, но той описа в съда как първоначалният търг на "Сибнефт" е бил нагласен в негова полза и как той е дал на Березовски 10 милиона долара, за да се изплати на служител на Кремъл, пише още медията.

BBC Panorama се сдоби с документ, за който се смята, че е бил изнесен контрабандно от Русия.

Информацията е предоставена на програмата от поверителен източник, който казва, че е била тайно копирана от файлове, съхранявани на Абрамович от руските правоприлагащи органи. Медията не потвърждава това, но проверките с други източници в Русия са подкрепили много от подробностите в документа от пет страници.

В документа се казва, че руското правителство е било измамено с 2,7 милиарда долара в сделката със Сибнефт - твърдение, подкрепено от руското парламентарно разследване от 1997 г. В документа се казва още, че руските власти са искали да обвинят Абрамович в измама.

Там се казва: „Разследващите от отдела за икономически престъпления стигнаха до заключението, че ако Абрамович можеше да бъде изправен пред съд, той щеше да бъде обвинен в измама от организирана престъпна група“.

Медията проследи бившия главен прокурор на Русия, който разследва сделката през 90-те години, предава Нова.

От там уточняват, че Юрий Скуратов не е знаек за секретния документ, но потвърди много от подробностите за продажбата на Сибнефт.

 „По принцип това беше измамна схема, при която тези, които участваха в приватизацията, образуваха една престъпна група, която позволи на Абрамович и Березовски да измамят правителството и да не плащат парите, които тази компания наистина струваше”, казва Скуратов.

Документът също така предполага, че Абрамович е бил защитен от бившия руски президент Борис Елцин.

В него се казва, че досиетата на правоприлагащите органи за Абрамович са били преместени в Кремъл и че разследването на Скуратов е било спряно от президента.

„Цялото това нещо очевидно беше политическо, защото в моите разследвания се доближих много до семейството на Борис Елцин, включително чрез това разследване на приватизацията на Сибнефт”, казва още той.

Документът съдържа подробности за друг фалшифициран търг две години по-късно, включващ руска петролна компания Славнефт. Абрамович сключи партньорство с друга фирма, за да купи Славнефт, но конкурентна китайска компания планираше да предложи почти два пъти повече, пише в документите.

В документа се казва, че член на китайската делегация е бил отвлечен, когато са пристигнали в Москва за търга.

"CNPC, китайска компания, много силен конкурент, трябваше да се оттегли от търга, след като един от нейните представители беше отвлечен при пристигане на летището в Москва и беше освободен едва след като компанията обяви своето оттегляне."

Историята с отвличането е подкрепена от независими източници, които не са знаели за документа.

Владимир Милов е заместник-министър на енергетиката на Русия по време на продажбата на Славнефт. Той не коментира историята с отвличането, но каза, че висши политически фигури вече са решили, че партньорството на Абрамович ще спечели търга.Няма предположение, че Абрамович е знаел нещо за заговора за отвличане или е имал някаква роля в него. Адвокатите му казаха пред Би Би Си, че твърдението за отвличането е "напълно необосновано" и той "не знае за подобен инцидент".

Адвокатите на Абрамович отрекоха твърденията за корупция в сделките със Славнефт и Сибнефт, като ги определиха като неверни.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички