Половината литовци не искат еврото

Половината литовци не искат еврото | StandartNews.com

Страх ги е от по-високи цени, след като влязоха в зоната на единната валута на ЕС

Вилнюс. На 1 януари Литва стана 19-ата страна в ЕС, приела еврото за национална валута. Но половината литовци не искат валутата на еврозоната. Гражданите на тази балтийска държава с население малко над 3 милиона се опасяват от ръст на цените и от проблемите в еврозоната, където Гърция и други държави изпитват сериозни финансови и икономически проблеми. Според проучване на общественото мнение 53% от литовците са за еврото, а 39% са против.

Минути преди новата валута да влезе в сила, премиерът Алгирдас Буткевичус изтегли от банкомат банкнота от 10 евро в присъствието на видни литовци и на фона на фойерверки. А дни преди това във Вилнюс бе издигната най-голямата в света пирамида от монети. Три седмици доброволци нареждаха 1 милион монети на обща стойност 10 000 литас (2900 евро) във висока 1 метър пирамида.

Еврото е символ за финализирането на политическата и икономическата интеграция на Литва със Запада, заяви президентът Далия Грабаускайте. Министърът на финансите Римантас Шаджус коментира, че съображенията за сигурност също са сред причините за подкрепа към еврото.

Литва и другите две балтийски републики Латвия и Естония, които преди нея приеха еврото, наблюдават с безпокойство политиката на Русия към Украйна и засилената военна активност на руските войски край границите им, посочват западни медии. Премиерът Буткевичус изрази надежда, че еврото ще е стимул за икономическото развитие на страната. Но експерти във Вилнюс напомнят, че литовската икономика е в стагнация. Еврозоната също има проблеми с растежа, така че присъединяването на балтийската държава към тази зона няма да промени ситуацията, смятат специалистите. Обмяната на литас за евро ще става в около 700 пункта в страната. Едно евро ще се купува за 3,4528 литас в продължение на два месеца. В търговските банки обменът ще продължи шест месеца.

От 1 януари Латвия пое шестмесечното ротационно председателство на ЕС в момент, в който съюзът е изправен пред големи предизвикателства - от отношенията с Русия до спешно необходим инвестиционен план, целящ тласък на икономиката. Бившата съветска република за първи път в историята си поема председателството на ЕС. Балтийската държава, чието население наброява едва над 2 милиона, обобщава своите приоритети под мотото на конкурентна, дигитална и ангажирана Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай