Погребват Мандела в Куну

Погребват Мандела в Куну | StandartNews.com

Претория. Първият южноафрикански чернокож президент ще бъде погребан днес в родното си село Куну, провинция Източен Кап.

Тялото на Мандела е пристигнало във фамилния му дом в село Куну. "Когато катафалката с тялото на първия чернокож президент се появи на хоризонта, хората които я очакваха запяха химна „Бот да пази Африка", адаптиран след окончателния край на Апартейда и провеждането на първите свободни избори в ЮАР през 1994 година", съобщи The Telegraph.

„Толкова съм развълнувана и в същото време толкова ми е мъчно, защото го виждам за последен път". Това каза Виктория Нистиньо докато наблюдаваше кортежа.

„След дългите си живот и болест сега вече може да почива спокойно. Мадиба си е в къщи. Неговата работа е завършена", добави още тя.

„Можеш да тръгваш татко, даде своя дял. Винаги ще те помним", каза президентът на ЮАР Джейкъб Зума.

Същевременно друга емблема на борбата за равенство и човешки права, архиепископ Дезмънд Туту, заяви, че няма да присъства на погребението на своя приятел и съратник.

"Аз най-много от всички бих искал да присъствам на церемонията по сбогуване с някого, когото обичах и ценях, но щеше да е неуместно, ако бих отишъл на нещо, което е обявено като частно семейно погребение", заяви със съжаление Дезмънд Туту.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай