Вторник,

Почина огромна легенда на джаза

От: Редактор -
3978
Почина огромна легенда на джаза
A
A
A

Музикалният свят потъна в траур.

На 89-годишна възраст почина американският саксофонист Уейн Шортър. Той е автор на някои от най-прочутите джаз композиции и промени звученето на джаза през 60-те години на миналия век, преди да премине към рок фюжън, съобщи "Нова телевизия".

Шортър се прочува като тенор саксофонист, заедно с барабаниста Арт Блейки, в края на 50-те години на миналия век. Той се присъединява към тромпетиста Майлс Дейвис през 60-те години и заедно с пианиста Хърби Хенкок, контрабасиста Рон Картър и барабаниста Тони Уилямс образуват влиятелния квинтет. Шортър написва някои от най-известните му песни, „E.S.P.” и „Nefertiti”. Дейвис го обявява за „човека с идеите, на когото се дължат голяма част от реализираните музикални идеи”, който също така „разбира, че свободата в музиката е способността да познаваш правилата, за да ги нарушаваш”.

През 1969 г. Шортър е съосновател на джаз фюжън групата „Уедър рипорт”. По това време той преминава към сопрано саксофон. Групата записва една от най-продаваните джаз плочи на всички времена „Heavy Weather” през 1977 година.

Други хитови записи на Шортър са „Native Dancer” с участието на бразилския певец Милтън Насименто, в който се смесват джаз, рок и фънк с бразилски ритми. Уейн Шортър е свирил също с Джони Мичъл, „Ролинг стоунс”, Карлос Сантана, Нора Джоунс.

Той е носител на 12 награди „Грами”, от които една от миналия месец.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com