По-малко Фейсбук за децата в Румъния

Какво е направила сенаторката на държавата

По-малко Фейсбук за децата в Румъния | StandartNews.com

В нашата съседка - Румъния се обмисля да бъде създаден нов законопроект, който гласи, че деца под 16-годишна възраст не трябва да имат достъп до социалните мрежи без съгласието на техните родители.

Той  е изготвен от сенаторката от Национално-либерална партия Николета Паулюк и бе представен днес за обсъждане в Сената, в което взе участие и министърката на образованието - Лиджия Дека.

Сенатор Паулюк заяви, че „онлайн средата е село без кучета“, а "децата, независимо на каква възраст, са на една крачка разстояние от съобщения, които често поставят и живота им в опасност".

Авторката на законопроекта е председател на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност. Днес тя отбеляза, че е разговаряла с много родители, които са загрижени от свръхизлагането на децата пред екраните и от онлайн съдържание, което е неподходящо за възрастта им. Целта на законодателното предложение е да даде решения на тези проблеми.

„Интересува ни бъдещето на нашите деца, интересува ни да имаме здраво поколение, балансирано от физическа и емоционална гледна точка“, обясни сенаторката и допълни, че законопроектът предлага достатъчно инструменти на родителите, за да защитят децата си.

Тя обърна внимание, че след пандемията всички хора живеят двойнствен живот – един офлайн и един онлайн, в Интернет и извън него.

„Имаме регламенти, които да защитават децата ни. Децата нямат право да купуват цигари до 18-годишна възраст, не се продават цигари и алкохолни напитки в близост до училища, деца не могат да купуват списания за възрастни“, отбеляза сенатор Паулюк и допълни: „За съжаление, онлайн средата е село без кучета“.

Сенаторката сподели, че започва от днес кампания за събиране на подписи за подобряване на законопроекта и информира, че до момента са събрани над 10 200 подписа в негова подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай