Песков стресна Украйна, какво съобщи

Той призна за рискове от украински атаки на Кримския полуостров

Песков стресна Украйна, какво съобщи | StandartNews.com

Кремъл обяви днес, че руските сили възнамеряват да превземат части от Източна и Южна Украйна, които Москва обяви за нейна територия. Кремъл обаче не е определил ясно целите на военната си кампания, а говорителят на Кремъл Песков изглежда постави граници относно украинската територия, която страната сега му смята присъедини, посочва Ройтерс.

Москва обяви анексирането на четири украински области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, след "референдуми" през септември, чиито резултати бяха отхвърлени като фалшиви от Киев, Запада и повечето държави членки на ООН.

Нито една от областите не е изцяло под руски контрол, а Кремъл така и не очерта ясни граници на анексирането.

На въпрос дали Русия ще присъедини нови територии извън четирите области, Песков каза пред журналисти: "Няма съмнение по въпроса. Най-малкото не е имало изявления по темата. Но все пак има още много работа за вършене за освобождаване на териториите; в някои от новите области на Руската федерация има окупирани територии, които трябва да бъдат освободени".

"Говоря за части от Донецката република, както и за територии, които станаха част от Руската федерация и впоследствие бяха окупирани отново от украинските войски", уточни той, цитиран от БТА.

В своята контраофанзива Украйна отблъсна руската армия в малка част от Луганска област. Миналия месец силите на Москва се изтеглиха от всички части на Херсонска област, които до момента контролираха на западния бряг на река Днепър, включително и от областната столица Херсон, посочва Ройтерс.

В изказването си Дмитрий Песков призна за рискове от украински атаки на Кримския полуостров, предаде Франс прес. "Съществуват рискове - украинската страна продължава да следва своята линия на поведение и провежда терористични атаки", подчерта той.

Говорителят на Кремъл отговори на журналистически въпрос за работата на руските власти на Кримския полуостров и тяхната ефикасност. "Не мога да преценя дали (техните действия) са достатъчни или недостатъчни, трябва да попитате военните", коментира той.

От руското министерство на външните работи обявиха също днес, че целта на обособяването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ е "спиране на обстрела от Украйна", информира Ройтерс.

Двете страни се обвиняват взаимно за атаките по най-голямата ядрена централа в Европа. Страхът от ядрена катастрофа след продължаващия обстрел по АЕЦ-а под руски контрол е причина ядреният регулатор на ООН - Международната агенция за атомна енергия, да призовава за демилитаризирането на зоната около нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай