Паундът се срина спрямо долара. Ето защо

Вчера премиерът Лиз Тръс подаде оставка на 45-ия си ден на поста

Паундът се срина спрямо долара. Ето защо | StandartNews.com

Британската лира се срина спрямо долара заради политическите трусове в страната. Вчера премиерът Лиз Тръс подаде оставка на 45-ия си ден на поста, като с това стана най-кратко управлявалият министър-председател в историята на Великобритания. Паундът се понижи под 1,12$, след като в четвъртък скочи над 1,13$ заради оттеглянето на Тръс.

Доларът се засили и поради очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще продължи повишаването на лихвените проценти, предаде БГНЕС по информация на АФП.

Европейските фондови пазари спаднаха значително, тъй като инвеститорите се опасяваха, че повишаването на световните лихви може да доведе до рецесия на световната икономика.

Доходността на 30-годишните облигации на британското правителство, или „гилт“, се покачи отново над четири процента. "Наблюдаваме възстановяване на първоначалните движения, тъй като пазарите осъзнават, че все още има огромна несигурност", отбеляза анализаторът на "Markets.com" Нийл Уилсън. И допълни: "Икономическите политики (на Тръс) вече бяха мъртви, така че пазарът не разполага с огромно количество истинска нова информация, по която да се движи, въпреки сеизмичните събития от последните 24 часа".

Паундът пое удар допълнително от нов доклад, според който през септември заемите в Обединеното кралство са нараснали рязко, а продажбите на дребно са се сринали.

Източник: Нова телевизия 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай