Париж: Подготвят атентат срещу папата

Париж: Подготвят атентат срещу папата | StandartNews.com

Има доста голяма вероятност ислямисти да подготвят покушение срещу папа Франциск в Централноафриканската република. Това съобщиха френските спецслужби, цитирани от руския сайт news.ru. Там Светият отец ще участва в откриването на събора в столицата Банги на 29 ноември. Според антитерористичните специалисти рискът от атентат срещу папата е много висок, а ефективността на местните служби за сигурност е доста ниска. Ситуацията се усложнява от факта, че визитата на главата на Римокатолическата църква ще привлече огромен брой вярващи.

Папата бил уведомен за заплахата, но категорично отказал да отмени визитата си в ЦАР. Силите за сигурност на Светия престол вече са изпратили екип експерти в Банги, за да отработят всички възможни сценарии за защита на понтифика и да доведат до минимум риска за вярващите. Както уточнява "Хъфингтън Поуст", може да става дума за десетки, дори стотици хиляди поклонници от ЦАР, както и от съседните Чад, Камерун, Судан, Южен Судан, Конго и други страни, където в последно време се активизираха бойците на терористичните огранизации "Ислямска държава" и "Боко Харам".
Охраната на папа Франциск неведнъж се е оплаквала от трудностите, които понтификът създава на отговорните за неговата безопасност служби. Той често променя утвърдените графици и маршрути, а също така се отказва от всичко, което счита за излишно, в това число от бронирани автомобили.

При подготовката на визитата му в САЩ през септември например, помощниците му, работещи с тайните служби, настояваха, че той има нужда от възможност във всеки един момент да излезе от кортежа и да пообщува с хората на улицата.

Папата се опитва да направи Римокатолическата църква по-открита и радушна, отказва се от формалности, сам разговаря с непознати хора по телефона или на четири очи, а също така си позволява много по-голяма свобода на придвижване отколкото неговите предшественици. В САЩ на вярващите, преминали предвалителна проверка, им бе забранено да се доближават до папата с пръчки за селфи. Въпреки това те постоянно хвърляха всякакви неща по кортежа му, някои дори протягаха към него малки деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай