Париж сваля данъци заради Нотр Дам

Ремонтът ще струва 1 млрд. евро и ще тече 5 г., огнеборците са новите герои на Франция

Париж сваля данъци заради Нотр Дам | StandartNews.com
  • Ремонтът ще струва 1 млрд. евро и ще тече 5 г., огнеборците са новите герои на Франция
  • След 9-часовия пожар венецът на Христос и робата на Св. Людовик вече красят Лувъра

 
Дни след зловещия пожар, който пламна в най-голямата катедрала във Франция – Нотр Дам, Париж е друг. Навалицата около храма е силно намаляла, а смехът е отстъпил място на страха. Липсват колоните от туристи, които чакаха с часове да влязат във величествената катедрала. Наоколо са само шепа чужденци, които наблюдават отвъд Сена как върви огледа на опожарения храм. Мястото на автомобилите са заели пожарните коли, а издигнатата

червена шатра е недостъпна за обикновените граждани

Слънчевите лъчи се отразяват в шлемовете на пожарникари, които проверяват с кранове щетите по двете кули на катедралата. За щастие, те не са големи.

ВИЖ ОЩЕ: Саждите на срама пред изгорялата Нотр Дам

Пожарникарите са новите герои на Франция, спасителите, които с неистови усилия успяха да овладеят  пламъците. Днес всеки от тях се радва на искрената любов на съгражданите си. Хората ги спират по улиците, прегръщат ги, стискат им ръцете. И задължително си правят селфи за спомен.           
Легендарният книжен площад "Шекспир и компания" продължава да събира хора, но те не само купуват книги, а разказват спомени от страховитата нощ. Още не преживял ужаса от отминалия пожар в понеделник, Париж вече се готви и за ново изпитание. Още през уикенда, след като "жълтите жилетки" обявиха, че подновяват протестите.

Поуките от пожара тепърва ще стават ясни

Но още докато прокуратурата във Франция повдигаше обвинения за неумишлен палеж, в съседните държави правителствата вече свикваха националните си съвети за култулно-историческо наследство, за да мислят нови мерки срещу по-добра защита на архитектурните си сгради. Испания ударно се готви да пише и нов законопроект.

ВИЖ ОЩЕ: Всеки французин дава 1 евро за Нотр Дам

Какво е запазено и какво изгоряло от историческото наследство на Нотр Дам беше основна тема в медиите. И когато стана ясно, че заедно с олтара, оцелели са и антиките, и картините, и уникалния орган, всички си отдъхнаха.
Оказа се, че венецът от тръни на Христос е оцелял в специален сейф с голяма защита, където рискът да бъде повреден, е минимален. В съседно водоустойчиво помещение са пазени и цените картини, получении през вековете.
Не са издържали на огъня групата статуи от апостоли и животни, както и старовремски часовници на век и половина. Но

невредим е уникалният орган от XV век

който многократно е реконструиран, за последно през 1992 година. Това е и най-големият орган във Франция, на който през вековете са свирили големите френски виртуози. И макар след пожара да е покрит с пепел и вода, скоро ще бъде изнесен от храма и реставратори ще се произнесат за състоянието му.
Ценните картини от катедралата вече са преместени в Лувъра, а с тях и двете най-ценни реликвии на Нотр Дам - венецът от тръни на Христос и робата на св. Людовик. Реставратори вече са започнали да ги изследват.
Това, което е останало в храма, ще чака реконструкция на място. Премиерът на Франция Едуард Филип вече изчисли, че общият ремонт ще е за 1 милиарда евро и ще тече пет години. Макар сумата да изглежда внушителна, тя почти съвпада с обещаните дарения още от първия ден след пожара. Французите обявиха, че

ще дадат по 1 евро от семейните си бюджети

за възстановяване на храма. Към тях веднага се присъединиха международни организации, начело с ЮНЕСКО. Кметът на Париж пък дарява 50 милиона евро от местната хазна. Най-богатите компании се бръкнаха доста по-надълбоко – основателят на "Лореал", семейство Арно, бизнесменът Анри Пино, както и нефто-газовата компания TOTAL. Даренията от тях се очаква да покрият половината от разходите за възстановяване.
Междувременно френското правителство прие промени в закона, които дават данъчни облекчения за всички граждани и фирми, които се включат в дарителската акция. Следващата седмица законопроектът ще бъде приет и по този начин искаме да гарантира прозрачност и публичност на разходваните средства за храма, заяви министър- председателят. Публична поръчка ще определи и кой ще бъде реставраторът. Желаещи вече има от цял свят.  
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай