"Пандорските досиета": Световни лидери крият милиони в офшорки

Президентът на Украйна също е в разследването

"Пандорските досиета": Световни лидери крият милиони в офшорки | StandartNews.com

Повече от дузина държавни и правителствени ръководители са натрупали милиони в тайни офшорни активи.

Това показва ново мащабно разследване, публикувано днес от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), пише "Монитор.

Разследването на така наречените „Pandora Papers“, в което участват около 600 журналисти от десетки медии, включително The Washington Post и The Guardian, се основава на изтичането на около 11,9 милиона документа от 14 компании, предоставящи финансови услуги по света.

Според документите йорданският крал Абдула II притежава тайна имотна империя в САЩ и Великобритания, оценявана на около 100 млн. долара. Президентът на Кения Ухуру Кенята и шестима членове на неговото семейство също притежават мрежа от офшорни компании, съобщавa BBC. Те са свързани с 11 фирми, една от които има активи за 30 млн. долара.

Хора от най-близкия кръг на пакистанския премиер Имран Хан, в това число министри от правителството му и членове на семействата им също притежават тръстове с милиони долари.

Президентът на Украйна също фигурира в Пандорските досиета. Според разкритите данни Володимир Зеленски е прехвърлил своя дял от офшорна компания точно преди да спечели изборите през 2019 година.

Синиша Мали, бивш кмет на Белград и близък приятел на президента Александър Вучич, категорично отрече през 2015 г., че притежава 24 апартамента в елитен жилищен комплекс на българското Черноморие. Той дори обеща да даде на журналистите ключовете от тези апартаменти, ако докажат, че наистина са негови. Сега това се знае със сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай