Палежи и сълзотворен газ в "Босненската пролет"

Палежи и сълзотворен газ в "Босненската пролет" | StandartNews.com

Сараево. Демонстрантите в Босна и Херцеговина подпалиха правителствени сгради в най-лошите безредици след края на войната от 1992-95.

Стотици хора са били ранени в трите дни на протести заради високата безработица и на неспособността на политиците да подобрят ситуацията, предаде Би Би Си.

Полицията използва гумени куршуми и сълзотворен газ, за ​​да потуши размириците в столицата Сараево и северния град Тузла.

Спокойна е ситуацията в Босна и Херцеговина, след продължилите цял ден палежи на сгради и сблъсъци на демонстранти с полицията, предаде Фокус, цитирайки македонски медии.

Част от медиите в Босна и Херцеговина наричат бунта против бедността и властта "Босненска пролет". Социалните сблъсъци започнаха след като в Тузла недоволни работници поискаха преди четири дни да им се изплатят забавените заплати. Тази сутрин е спокойна ситуацията в Босна и Херцеговина, след продължилите цял ден палежи на сгради и сблъсъци на демонстранти с полицията, предаде телевизия Алфа, Македония. Представители на антитерористичните служби снощи разпръснаха демонстрантите от улиците на Сараево. Полицията провежда арести. Ранени при сблъсъците са около 200 души, сред тях и полицаи. През изминалото денонощие бяха запалени сградите на кантоналните правителства в Сараево, Тузла, Зеница и Мостар. Под натиска на демонстрантите, премиерът и правителството на Тузланския кантон подадоха отавка.

Председателят на федерацията Босна и Херцеговина Живко Будимир, в телевизионно изявление, апелира да се прекратят демонстрациите и заяви, че те няма да доведат до нищо позитивно.

Около 50 души са потърсили помощ в болниците заради различни наранявания.

Демонстранти в Мостар са влезли в сградата на кантоналното правителство и са я запалили в петък вечерта, съобщиха местните медии. След като са се събрали на градския площад, демонстрантите са тръгнали към сградата на правителството на Херцеговско-Неретванския кантон. Влезли са в сградата, строшили са прозорците и са я подпалили, а полицията не се е намесила. По време на протестния щурм в Босна и Херцеговина, бяха запалени сградите на кантоналните правителства в Тузла и Зеница, както и правителствени институции в Сараево, където има най-малко 50 ранени. Полицията в Тузла съобщи на демонстрантите, че премиерът на кантоналното правителство Сеад Чаушевич е подал оставка. Преди това пред сградата на общината в Тузла имаше тежки сблъсъци.

В Сараево е изгорял част от архива на Босна и Херцеговина, по време на сблъсъците. Изгоряла е тази част от архива, която се намира в сградата на Председателството на Босна и Херцеговина. Според Андрей Родинис, служител в архива, изгорели са документи от периода на Австро-Унгария, лични досиета, архиви от периода между двете световни войни, както и османски документи. "Това, което изгоря вчера, беше безценно", каза Родинис.

Демонстранти подпалиха сградата на правителството на Босна и Херцеговина в Сараево в петък.

Протестите на гражданите на мюсюлманско-хърватската федерация получиха подкрепа и от гражданите на република Сръбска въпреки враждата помежду им. Причината е, че хората и в двете съставни части на федеративната държава страдат от тежкото икономическо положение - над 40 процента безработица, както и корупцията, която е обхванала всички сфери на живота.

Алдин Ширанович е водачът на фейсбук групата "Удар", която предизвика безредиците в Тузла, Зеница и Сараево, съобщиха босненски медии. Безредиците продължават в Босна и Херцеговина, има сблъсъци между демонстрантите и полицията. Запалени бяха сгради в кантоните Сараево, Тузла, Зеница, а недоволните разрушават всичко пред себе си, съобщиха медиите в Босна.

Демонстрантите са недоволни от политическата, икономическата и социалната ситуация в Босна и Херцеговина. Протестите започнаха от Тузла и се разпространиха в цяла Босна. Ширанович е човекът, който запали Босна и Херцеговина и вдигна гладните хора на крак, пишат медиите. На пресконференция Ширанович е описал причините, поради които се е стигнало до неговото арестуване и отвеждане в затвора, като представители на специалните сили са употребили физическа сила.

"С години гледам какво се случва с нашите предприятия гиганти, които са унищожени. Моята съпруга, която е високообразована личност, с години търси работа, и е пример за това. Подтигнат от една болка и неправда, се включих в демократичен начин на борба и поканих гражданите да ме придружат на демонстрациите. Не ни наричайте хулигани, защото сме излезли на улиците да търсим своите права. Ние не започнахме да чупим и да палим; нито сме призовавали някой да го прави. Трябва да се знае, че ние бяхме нападнати от полицията", заяви Ширанович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай