Оцелял от геноцид прави империя

Оцелял от геноцид прави империя | StandartNews.com

Мисли за печалба, но не използвай хората, е философията на собственика на "Мара груп"

Зад повечето успешни предприемачи стои трудно минало. Но малцина са изживели ужаса, през който е минал най-младият африкански милиардер. 32-годишният днес Ашиш Такар от Уганда е бил едва на 12 години, когато е бил принуден да бяга със семейството си от геноцида в съседна Руанда през 1994 г.

Семейство Такар е с индийски корени, а историята на бягството им от кошмара наподобява холивудския филм "Хотел Руанда". "За щастие останахме живи", спомня си бизнесменът, основал империята "Мара груп" - лидер на пазара на технологиите и информатиката в Африка. "Майка ми и баща ми загубиха всичко, което бяха създали между 1972 и 1993 г.", добавя той. За родителите му това е вторият път, когато са принудени да напуснат дома си, след като през 1972 г. са сред 50-те хиляди души с южноазиатски корени,

изгонени от Уганда от тогавашния диктатор генерал Иди Амин

Семейството заминава за Великобритания, където започва нов живот. Там се ражда и синът им Ашиш. Той прекарва детството си на Острова, преди родителите му да вземат решение отново да се върнат в Руанда. Това се случва две години преди геноцида в африканската страна. Оттам бежанците се установяват отново в Уганда. Още като тийнейджър в угандийската столица Кампала Ашиш Такар решава да подпомогне финансово семейството си, опитвайки си късмета в бизнеса.

Усетът към търговията младежът развива още на 14 години. Тогава продава подарения от баща му компютър на свой приятел с печалба от 100 долара. Оказва се, че Ашиш обича парите и не се притеснява да го признае. Осъзнал, че пари могат да се правят не толкова сложно и трудно, той купува и продава втори компютър. Година по-късно той взема заем от 6000 долара, за да отвори през лятната ваканция магазин за дискети, флопи дискови устройства и части за компютри, внос от Дубай.

"След като свърши лятната ваканция, не казах нищо на родителите ми, но на тях бързо им стана ясно. Тогава им обясних, че дори да се върна в училище, рано или късно ще стана предприемач. Така че е по-добре да ме оставят да стана такъв веднага", спомня си Ашиш. Младежът не се връща в училище и така поставя основите на бизнес империята "Мара груп", в която днес работят 8000 души в 21 предимно африкански държави. Въпреки че напуска училище на 15 години, Такар

никога не съжалява, че не е взел диплома или пък не е влязъл в университет

Вместо това бизнесменът се шегува, че е трябвало да вземе това решение по-рано, защото животът му е дал по-стойностни уроци.

Къде се крие ключът към успехът ли? "Нужна е страст. Златна етика и прозрачност. Да спечелиш 100 долара от продажбата на компютър е част от занаята на предприемача. Нормално е да се мисли за печалба, но не трябва да използваш хората. По-добре да даваш малки обещания, които да носят големи резултати", казва Такар.
Предприемачът внимава какво говори и е на мнение, че по-добре да служиш на Африка, отколкото да я експлоатираш. "Не искам да се впускам в индустрията с минерали, от която се печели много. Това не е бизнес за нашата компания. Предпочитаме да се концентрираме в устойчивото, в дейности, които носят нещо на хората и са в помощ на общностите, с които работим", казва Ашиш Такар.

С разрастването си "Мара груп" е разширила и дейността си. Някогашният магазин за дискети днес притежава телекомуникационна инфраструктура, фабрики, мелници, хотели, центрове за конференции, молове и хиляди акра земеделска земя. Компанията развива и социална дейност, зад която стои организацията "Мара фаундейшън". Целта й е да

помага на новото поколение предприемачи

като осигурява наставничество и подкрепа при началото на бизнеса. Фондацията започва дейността си през 2009 г. и има офиси в Уганда, Танзания и Нигерия. Досега над 160 000 млади предприемачи са почерпили от опита на успели вече бизнесмени. "Като предприемач трябва да си дързък, да си различен. Това е едно вълнуващо пътуване, за което обаче трябва да си подготвен. Не е лесно. Често падаш, след което трябва да се изправиш и да се изтупаш от праха", казва Такар.

Миналата година бизнесменът грабна титлата "Най-млад предприемач в света за 2013 г." на годишния конгрес на Световния форум за предприемачеството в Сингапур.
"Поласкан съм! Тази награда ми дава много позитивна енергия. Хората все повече осъзнават, че ние в Африка също умеем да прилагаме едни от най-добрите световни бизнес практики", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай