Отнемат привилегиите на Шрьодер. Берлин бесен на флирта с Путин

Бившият канцлер е шеф в компанията "Северен поток" и на надзорния съвет на "Роснефт"

Отнемат привилегиите на Шрьодер. Берлин бесен на флирта с Путин | StandartNews.com

Правителството в Берлин обмисля да отмени привилегиите, предоставени на бившия канцлер, социалдемократа Герхард Шрьодер, който е приближен на руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес, като се позова на германския министър на финансите Кристиан Линднер.

"Немислимо е със средства на данъкоплатците да се предоставя на разположение офис на Шрьодер", каза министърът. Той припомни, че Шрьодер е отказал да се оттегли от ръководни постове в няколко руски компании и да осъди руската инвазия в Украйна и каза, че правителството трябва да действа в съответствие с този отказ на бившия канцлер.

В качеството си на бивш ръководител на германското правителство Шрьодер има право на няколко офиса в парламента, както и на средства за персонала в тях. Тази привилегия струва на данъкоплатците 400 000 евро на година.

"Бивши титуляри на висши постове, които са сега на страната на престъпни правителства, не могат да разчитат на държавна подкрепа", казва Линднер.

Привилегиите, предоставени на Шрьодер, могат да бъдат намалени по време на предстоящите дебати за бюджета за 2023 г.

Шрьодер вече беше лишен от почетни звания от няколко германски града и дори има призиви за отстраняването му от социалдемократическата партия. Той се превърна в проблемна фигура дори за правителството на канцлера Олаф Шолц, на когото беше ментор.

Миналата седмица в интервю за "Ню Йорк таймс" Шрьодер заяви, че няма никакво намерение  да се отказва от мандатите си в руски компании и че ще го направи само ако Москва преустанови газовите доставки за Германия. Тогава той каза, че не вярва в подобен сценарий.

Бившият канцлер е председател на комитета на акционерите в компанията "Северен поток" и председател на надзорния съвет на "Роснефт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай