Отмениха най-важния парад в Северна Корея! Защо се скри Ким

Обикновено Северна Корея отбелязва важни държавни празници с големи военен паради

Отмениха най-важния парад в Северна Корея! Защо се скри Ким | StandartNews.com

110-годишнината от рождението на Ким Ир-сен се отбелязва днес в Северна Корея с масови танци, фойерверки и призиви за вярност към неговия внук Ким Чен-ун, но без очаквания военен парад, предаде Асошиейтед прес.

Честването на годишнината от рождението на основателя на комунистическата държава бе предшествано от поредица оръжейни тестове в Северна Корея през последните месеци, включително от първия тест на междуконтинентална балистична ракета от 2017 г. насам. Според експерти Пхенян цели да разшири арсенала си и да засили натиска върху САЩ на фона на изпадналите в застой преговори с Вашингтон.

Обикновено Северна Корея отбелязва важни държавни празници с големи военен паради, на които се показват нови ракети. По-рано тази седмица спътници регистрираха от космоса предполагаеми репетиции за парад - голямо струпване на хора в строева формация на площада в Пхенян, където стават парадите.

Годишнината от рождението на Ким Ир-сен е най-важният национален празник в КНДР, където династията Ким управлява в условия на силен култ към личността от създаването на държавата през 1948 г. Ким Чен-ун е третият представител на семейството, застанал начело на държавата. Това стана след смъртта на баща му в края на 2011 г., припомни АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай