Оставки на министри в Турция

Байрактар призова Ердоган да си подаде оставката

Оставки на министри в Турция | StandartNews.com

Анкара. Ердоган Байрактар, министър на екологията и урбанизацията на Турция, е депозирал оставката си, предаде Ройтерс, цитирайки телевизионния канал NTV. Неговият син бе задържан за кратко от полицията, но по-късно освободен.

Така Байрактар става третия министър, който напуска кабинета на Реджеп Тайип Ердоган.

Байрактар призова Ердоган да си подаде оставката, тъй като е знаел за промени в стротелни разрешителни, които са част от разследването на прокуратурата, предаде Хюриет.

Двама негови колеги подадоха оставка по-рано сряда, след като синовете им бяха арестувани при разследването за корупция, което изправи правителството срещу съдебната система и изплаши чуждестранните инвеститори.

Синовете на министъра на вътрешните работи Муамер Гюлер и министъра на икономиката Зафер Чаглаян са сред 24-мата души арестувани по обвинения за получаване на подкупи на 17 декември, в скандала около държавната банка Halkbank, предадоха световните агенции. Нито един от двамата министри не е директно замесен, а синовете им твърдят, че са невинни.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отговори на разследването чрез уволнението на замесените полицейски служители, включително ръководителя на полицията в Истанбул, където е централата на Halkbank .

Ердоган обвини външни сили в раздухването на скандала, което имало за цел "да сее раздори в Турция". 

Каан Чалаян и Баръш Гюлер - синовете на двамата влиятелни министри от ислямско-консервативното правителство на Реджеп Тайип Ердоган, са обвинени и арестувани в рамките на голямо дело за корупция заедно с още 22-ма души, включително бизнесмени и генералният директор на държавната банка Халкбанк.

Полицейската операция на 17 декември разклати репутацията на кабинета, оглавяван от Реджеп Тайип Ердоган, чиято партия е на власт от 2002 г. - премиерът си бе изградил имиджа на герой в борбата срещу корупцията в Турция, посочва АФП.

Ердоган непрекъснато твърди, че всичко това е "мръсна операция" срещу него, кабинета и стабилността в страната, и дори обвинява чуждестранни посланици в намеса, но не назовава кой стои зад нея. Анализатори твърдят, че това е тежък сблъсък между хората на премиера и последователите на Фехтулах Гюлен - влиятелен турски проповедник, живеещ в САЩ, за когото се смята, че има силни позиции в органите на реда и правосъдието.

В изявлението си Чаглаян каза, че подава оставка, "за да може да се хвърли светлина върху тази недостойна операция, насочена срещу правителството ни. Очевидно е, че полицейските акции бяха нагласени."

Гюлер твърдеше, че няма правно основание синът му да бъде арестуван за корупция, тъй като не е служител в публичната администрация. Това е "мръсна постановка срещу нашето правителство, партията и страната", добави той.

В реч пред провинциалните лидери на управляващата Партия на справедливостта и развитието, турският премиер Реджеп Ердоган подчерта решимостта на неговата партия да се бори с корупцията. Ердоган повтори твърдението, че неговото правителство е цел на международен заговор, в който участват медиите и банди вътре в Турция - тактика, която той използва това лято по време на антиправителствените протести за парка Гези, за да разсее критикита, предаде БНР.

Но сега Ердоган замеси и кюрдите, като заяви, че антикорупционният скандал цели да саботира процеса на мирно разрешение на кюрдския проблем.

Междувременно, още един депутат от управляващата ПСР подаде оставка - бившият министър на вътрешните работи Идрис Наим Шахин.

Наблюдатели прогнозират политическа криза, която може да доведе до предсрочни парламентарни избори, т. е. местните избори, които предстоят през месец март догодина да бъдат едновременно с парламентарни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай