Още обвинения, че Иран е свалил украинския самолет

Иранска ракета „земя-въздух“ най-вероятно е свалила украинския пътнически самолет

Още обвинения, че Иран е свалил украинския самолет | StandartNews.com

Иранска ракета „земя-въздух“ най-вероятно е свалила украинския пътнически самолет, разбил се близо до Техеран. Това заяви британският премиер Борис Джонсън като се позова на нова информация за инцидента.

Четирима британци са сред 176-те загинали при катастрофата малко след като самолетът излетя от летището в Техеран в сряда, каза Борис Джонсън и допълни, че има достатъчно информация да се смята, че самолетът е бил свален от иранска ракета. Джонсън обаче отбеляза, че това може и да е станало неволно.

Иран изключи възможността ракета от неговата противовъздушна отбрана да е причина за катастрофата, която стана часове след като Техеран нападна с ракети две военновъздушни американски бази в Ирак. Въздушните удари бяха в отговор на убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

Борис Джонсън каза, че британското правителство работи в тясно сътрудничество с Канада и други международни партньори, засегнати от инцидента със самолета и че сега е необходимо пълно и прозрачно разследване.

Думите на премиера идват след като канадският му колега Джъстин Трюдо заяви, че видял доказателства, че иранска ракета е свалила самолета на украинските авиолинии.

Канадският премиер Джъстин Трюдо стана първият правителствен лидер, който директно обвини Иран за катастрофата на украинския пътнически самолет близо до Техеран: „Имаме разузнавателни данни от различни източници, включително от нашите съюзници и нашето разузнаване, които сочат, че самолетът е бил свален от иранска ракета „земя-въздух“.

От своя стана Техеран поиска от Отава да предостави разузнавателните данни, които сочат, че украинският самолет е бил свален от иранска ракета, предаде Асошиейтед прес.

Джъстин Трюдо каза още, че поразяването на самолета може да е станало случайно. След Трюдо и британският премиер Борис Джонсън също заяви, че самолетът е свален от ракета и призова за пълно и прозрачно разследване.

Всичките 176 души на борда на "Боинг 737" на Украинските международни авиолинии са загинали малко след излитането от Техеран в сряда сутринта. Властите в Иран отричат ракетен удар - нарочен или случаен. Те поискаха представител на компания Боинг да участва в проучването на данните от черната кутия на падналия самолет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай