Орбан свиква референдум за джендърите

Парламентът одобри четирите въпроса за национално допитване за ЛГБТ общността

Орбан свиква референдум за джендърите | StandartNews.com

Унгарският парламент прие резолюция, която ще даде право на правителството да произведе референдум по въпросите на ЛГБТ (лесбийски, гейове, бисексуални, транссексуални).

Така паралментът  издига кампанията на премиера Виктор Орбан срещу ЛГБТ-общността на ново ниво преди наближаващата догодина оспорвана изборна надпревара, предаде Ройтерс. Националистът Орбан, който е на власт от 2010 г., предложи тази година да се организира референдум за приетия от управляващото мнозинство закон, ограничаващ преподаването на въпроси, свързани с хомосексуалността и трансексуалността в училищата. Приемането му предизвика конфликт с Европейския съюз.

През пролетта Орбан го очакват първите наистина оспорвани парламентарни избори от повече от десетилетие. Унгарският лидер се стреми да насърчава социална политика, която защитава християнските ценности от западния либерализъм, поставяйки въпроса за джендър идеологията и това, което той нарича ЛГБТ-пропаганда, в центъра на кампанията си наред с въпросите на миграцията

Парламентът, в който партията ФИДЕС на Орбан има мнозинство, одобри днес четирите въпроса на референдума, предаде БТА. Унгарският парламент предлага гражданите да имат възможността да изразят позицията си по въпросите на джендър пропагандата, каза пред парламента заместник-министърът в правителството на ФИДЕС Балаж Орбан. "Изпълнени сме с решимост. Смятаме, че . . .трябва да кажем "не" на ЛГБТ-пропагандата в училищата, извършвана от неправителствени организации и медии, без съгласието на родителите", допълни той. Заместник-министърът каза, че произвеждането на референдума в един и същи ден с парламентарния вот ще спести пари на данъкоплатците, но насрочването на датата зависи от президента Янош Адер. Президентът, който е съюзник на правителството, все още не е определил дата за парламентарните избори, които се очаква да се състоят през април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай