Опозицията в Камбоджа не призна изборите

Опозицията в Камбоджа не призна изборите | StandartNews.com

Пном Пен. Опозицията в Камбоджа съобщи днес, че отказва да признае законодателните избори, които се проведоха в неделя.

От опозицията заявиха, че победата на премиера Хун Сен е опетнена от измами. Хун Сен е на власт в Камбоджа неизменно от 28 години.

"Камбоджанската партия за национално спасение /КПНС/ не може да приеме резултатите, защото открихме голям брой сериозни нередности", се казва в изявление на опозиционната партия. От КПНС заявяват, че необходимо да се създаде комисия за разследване на нередностите, която да бъде съставена от членове на всички партии, на Националната избирателна комисия, както и от представители на ООН и на гражданското общество.

Камбоджанската народна партия, изцяло зависима от силния човек в държавата – Хун Сен – обяви в неделя, че запазва мнозинството си и получава 68 места в парламента срещу 55 за опозицията. Хун Сен не е напускал поста министър-председател от 1985 г. насам. Малко преди това опозицията твърдеше, че е постигнала победа, а след това се отрече от казаното.

Широко разпространени твърдения за измами, особено в избирателните списъци, белязаха изборите бяха белязани от. Хиляди имена очевидно бяха изчезнали от списъците. Избиратели не можаха да гласуват, защото някой вече го беше направил вместо тях.

В Камбоджа се очертават сигнали за привидна демократизация на политическия живот. Наскоро бе помилван опозиционен камбоджански водач - Сам Рейнси. Той се завърна малко преди изборите от изгнание, за да помогне на своята партия да сложи край на десетилетията управление на премиера Хун Сен.

Хиляди ликуващи поддръжници на Рейнси го посрещнаха с лозунги "Промяна! Промяна!". Той се завърна от Франция и след като слезе от самолета, целуна земята.

Рейнси, сега на 64 години, напусна страната през 2009 година, за да избегне политически мотивиран процес. Той трябваше да излежи 11-годишна присъда, но бе помилван от крал Сихамони, което му позволи да се завърне в родината си преди изборите на 28 юли. Самият той не можеше да се кандидатира, но се включи в кампанията срещу Хун Сен.

Хун Сен като млад е член на движението "Червени кхмери", но през 1977 година бяга във Виетнам, където влиза в състава на задграничното правителство на Камбоджа.

Страната става известна с един от най-унищожителните режими срещу собствената нация. С намесата на Виетнам управлението на страната се променя и в следващите години Хун Сен си осигурява твърдо главната позиция в Камбоджа, съобщава още БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай