Опозиционер бяга от Русия, идва във Варна

Срещу Дмитрий Гудков се води дело

Опозиционер бяга от Русия, идва във Варна | StandartNews.com

Опозиционният политик и бивш депутат от Държавната дума Дмитрий Гудков съобщи, че заминава от Русия за Украйна, предаде руската служба на Би Би Си, цитирана от БНР.

Гудков е заподозрян по дело за неизвършени плащания по договор за аренда. Самият той нарича преследването си от страна на руските власти политическo.

„Близки източници от обкръжението на администрацията на президента ми съобщиха, че ако не напусна страната, фалшивото наказателно дело е бъде продължено до ареста ми“, съобщи политикът.

В интервю за РИА Новости той потвърди, че действително е напуснал Русия и от Киев планира да замине за Варна, където са родителите му.

Гудков и леля му Ирина Ермилова бяха задържани на 1 юни, вменява им се причиняване на имуществена вреда – неплащане на дълг по договор за аренда на нежилищно помещение. Московските власти уточниха, че делото засяга фирма на родителите на Гудков, но той отрича да има общо с нея.

Според адвоката на политика нанесените щети по делото за неплащане на наема, за които подозират Гудков, надвишава 1 млн. рубли (11 287 евро). Според руското законодателство тази сума е призната за „особено голям размер“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай