ООН състави комисия за военни престъпления в Газа

ООН състави комисия за военни престъпления в Газа | StandartNews.com

Ню Йорк. Организацията на обединените нации обяви състава на международна комисия за разследване на възможни нарушения на човешките права и военни престъпления, извършени от двете страни по време на военната офанзива на Израел в ивицата Газа.

Сами Абу Зухри, говорител на Хамас в Газа, заяви: "Хамас приветства решението да се формира комисия за разследване на военните престъпления, извършени от окупаторите (Израел - бел-ред.) срещу Газа и призова тя да започне работа възможно най-скоро."

ООН заяви, че независим екип ще разследва "всички нарушения на международното хуманитарно право и международното право за човешките права ... в контекста на военните операции, провеждани от 13 юни 2014 г."

Уилям Шабас, канадски професор по международно право, ще оглави комитета, чиито друго членове са Дуду Диен, сенегалски експерт на ООН за правата на човека и Амал Аламудин, британско-ливански адвокат.

По-късно Аламудин отрече, че ще участва в комисията, поради други поети ангажименти.

Комисията трябва да докладва в срок до март 2015 г. на Съвета на ООН по правата на човека. Израел, който не е член на Съвета, отдавна го обвинява в пристрастие срещу страната.

"Антиизраелските заключения на доклада на тази комисия са написани предварително, липсват само подписите", заяви говорителят на външното министерство на Израел.

Опасенията на Израел са насочени предимно срещу Шабас, който наскоро заяви, че израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да бъде изправен пред Международния наказателен съд.

Междувременно, Израелски и палестински представители възобновиха преговорите за трайно примирие в ивицата Газа, съобщи Ройтерс. Говорител на движението Хамас заяви, че преговорите в Кайро са "последният шанс" за решаване на конфликта, който отне живота на близо 2 хиляди палестинци и 67 израелци през последния месец.

Основно условие на Израел е разоръжаването на Хамас. От своя страна, палестинската групировка настоява прекратяване на дългогодишната икономическа блокада на Газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай