ООН потвърди глобалното затопляне

ООН потвърди глобалното затопляне | StandartNews.com

Лондон. Ледът в Антарктика и Гренландия изчезва по-бързо и може да управлява морското равнище при по-високи стойности от очакваното през този век, според изтекли документи на ООН, предаде Bloomberg.

Топенето на ледовете в Гренландия добавя шест пъти повече сладка вода в световния океан, отколкото е очаквано, според доклад на ООН за изменението на климата.

При топенето на ледовете в Антарктида има петкратно увеличение.

Промените в най-студените райони на планетата са "много добър показател" за затоплянето на планетата, според Уолт Майър от НАСА.

"Това е система за ранно предупреждение", каза Майър в телефонно интервю от Goddard Space Flight Center на НАСА в Грийнбелт, Мериленд. "Когато си мисля за степени на затопляне, във Великобритания или САЩ, това не е нещо, което би било твърде забележимо...  докато в район на сняг и лед като шапките на полюсите, това може да има огромен ефект. Когато си говорим за морски лед, когато има разлика от минус 1 до плюс 1, това е като разликата между да караш кънки на лед и плуване в океана. "

Други констатации в новия доклад включват:

- Арктическия морски лед е "много вероятно" да е намалявал с 3,5% до 4,1% на десетилетие от 1979 г. насам, от когато са започнали сателитните измервания. Ледената покривка в края на всеки годишен сезон намалява в размер на 11,5% от десетилетие насам.

- "Почти всички ледниците по света са продължили да се свиват". Техният принос към повишаването на морското равнище "много вероятно" е средно 0.62 милиметра на година от 1971-2009 .

- Повече от 600 ледници са изчезнали", но реалният брой със сигурност е по-висок.

- Температурите в пермафростовите райони са се повишили през последните 30 години, както и тези в Северната полусфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай